Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dextermorgan

Marketing

The Last House on the Left (2009)

Režija:
Dennis Iliadis

Uloge:
Garret Dillahunt, Michael Bowen, Joshua Cox, Riki Lindhome, Aaron Paul, Sara Paxton, Monica Potter, Tony Goldwyn, Martha MacIsaac, Spencer Treat Clark



Nakon što otmu i brutalno ubiju dvije teenagerice, banda na čelu s bjeguncem iz zatvora, nesvjesno pronalazi utočište u kući za odmor koja pripada roditeljima jedne od žrtava - majka i otac otkriju što se dogodilo, te im se odluče osvetiti na najjeziviji način...

Očito je da je 2009. godina remakeova. U ova tri mjeseca došli su nam: "My Bloody Valentine 3D", "Friday the 13th", i naravno, "The Last House on the Left", a najavljeni su "Sorority Row", "Hellraiser", itd... U svoj toj najezdi remakeova, više ni neznam što očekivati pošto me je "My Bloody Valentine 3D" pozitivno iznenadio, a "Friday the 13th" razočarao.
Na početku se ni nisam previše obazirao na "The Last House on the Left" remake zbog toga što mi se Cravenov original bio čisto "whatever" filmić, te mi nije bio ni približno toliko šokantan kao što su ga svi opisivali. Razumjem da je u to vrijeme bio šokantan, ali u današnje vrijeme je prilično "softcore" u usporedbi s novijim horrorima (isto je i s "The Hills Have Eyes").
I začudo, odlučio sam napraviti ono što rijetko kad radim; skinuo sam CAM ovog filma čisto zato da vidim jesu li promijene pozitivne ili negativne. I kao što to inače biva kad ne očekujem baš ništa, ostao sam ugodno iznenađen. I evo, nije često slučaj da je remake bolji od originala, ali sada sa sigurnošću mogu reći da mi je "The Last House on the Left" remake bolji od originala. Pa da krenemo.
Radnja je ostala gotovo ista kao i u originalu s nekoliko sitnih izmjena koje i ne utječu previše na radnju, te su po meni trebale bit izrezane kako bi film bio kraći, a traje prilično dugo (negdje oko 100 min.). Nije da to previše smeta, ali tako bi barem DVD imao više dodatnog sadržaja..:) Osim tih sitnih izmjenica, u drugom dijelu filma ima jedna važna izmjena koje u originalu nema. Da ne idem u detalje, samo ću reći kako sam taj twist daje naslutiti da će kraj bit malo manje šokantniji nego u originalu, što mi je bilo malo priglupo, ali dobro, valjda redatelj ima malo više srca od Cravena..:)
Eto, to bi bile izmjenjene stvari, a sad nešto o gore scenama. Koliko god šokantan original bio, gore mu i nije bio jači adut. Naime, u originalu nije bilo previše krvavih scena, već je cijeli film pokušavao šokirati publiku scenama silovanja i sl. E pa ovdje imamo samo jednu mlaku scenu silovanja, ali i nekoliko efektnih gore scena poput pucanja u oko, eksplozije glave u mikrovalnoj, itd... Na svu sreću, ona priglupa scena s motorkom iz originala je zamijenjena drugom, što je naravno pozitivno. Također mi se svidjela i glumačka postava, te ima poznatih faca poput Monice Potter i drugih koji su dosta uvjerljivo odglumili svoje uloge. No da ne bude sve pozitivno, ovaj film ima i nekoliko negativnih strana poput gore navedenog "happy" twista, predugog trajanja, te nekoliko nelogičnosti u radnji, ali kao što vidite, ima više pozitivnih.
I za kraj mogu reći da je "The Last House on the Left" primjer remakea kakav bi trebao biti, te ako niste u potpunosti zadovoljni originalom, ovaj film će vam ga upotpuniti.

OCJENA: 4/5

Post je objavljen 22.03.2009. u 20:13 sati.