Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tarot-proucavanje

Marketing

Tumačanje obrnutih karti (Tarot Reversals)

Obrnute karte se često pojavljuju u čitanjima, a mnogim tarot majstorima predstavljaju toliki problem u tumačenju da ih često ignoriraju (jednostavno preokrenu uspravno) ili obraćaju izuzetnu pažnju pri miješanju karti da se slučano ne bi koja okrenula.

Smatram da je to pogrešno postavljanje prema kartama, jer kao što znamo, sve što se otvara, otvara se sa razlogom i na to treba obratiti pažnju.
Obrnute karte, kao takve, nam mogu dati bolji uvid u situaciju od otvaranja isključivo uspravnih. One su suptilne nijanse koje čine život, ali i tarot zanimljivim.

Početnicima je vjerovatno bolje izbjegavati ih potpuno i postaviti se na prije spomenuti način, no samo dok se ne svladaju potpuno značenja samih karti.
Kasnije ćete vidjeti da su vam otvaranja (ali i čitanja) potpunija kada uzmete u obzir i obrnute karte.

Različiti autori nude vrlo različite načine tumačenja obrnutih karti u otvaranjima; od značenja koja su potpune suprotnosti značenju uspravne karte, preko specifičnih značenja koja nemaju previše veze sa značenjem uspravne karte, do teorije prisutne, ali nedostupne energije.
Osobno se služim zadnjim načinom tumačenja obrnutih karti, no svatko može odabrati onaj način koji njemu/njoj najviše odgovara, bitno je da se odlučite za jedan i njega se pridržavate.

Dakle, otvaranje i čitanje tarot karti se svodi na energiju; energija pitaoca, koja najviše definira konkretno otvaranje, ali i energija i znanje čitaoca (tarot majtora). U tom smislu, pojavljivanje obrnute karte u otvaranju znači da je energija koju predstavlja određena karta prisutna u životu pitaoca, ali na neki način blokirana, nedostupna, energija koja gubi ili tek dobiva na snazi; nešto sto odlazi iz našeg života ili što ima tek potencijal da se razvije.
Naravno, konkretno tumačenje će ovisiti i o položaju na kojem se takva karta pojavi u otvaranju.

Na primjer, obrnuta karta Mjeseca...

Image and video hosting by TinyPic

...na poziciji 4 u Keltskom križu (pozicija prošlosti) -može označavati da osjećaji nesigurnosti i nedostatka smjera odlaze iz našeg života, njihova energija i utjecaj jenjavaju, ali može biti i da smo se tako osjecali, no u manjoj mjeri. Ako uzmemo u obzir i ostala značenja karte mjeseca, možemo ju protumačiti i kao nedostatak intuicije koji je bio prisutan u našem životu. Opet, nesigurnost i zbunjenost su na odlasku.

...na poziciji 1 (pozicija sadašnosti) -može označavati da se trenutno osjećamo ponešto nesigurno,ali da taj osjećaj uspješno kontroliramo ili izbjegavamo (ovisno o ostalim kartama u tumačenju). Također može biti i da nam naša intuicija govori nešto što ne zelimo/ne možemo čuti i postupiti u skladu s tim.

...na poziciji 6 (pozicija bliske budućnosti) -govori nam o istim osjećajima/situacijama koje su tek u razvoju, no vrlo brzo će se ostvariti ukoliko nastavimo istim putem. Vrlo je nezahvalno reći da će se nešto definitivno dogoditi, kada se samim čitanjem pitaoc upozorava na vjerovatni razvoj događaja i time ga može popraviti ili potpuno izbjeći ako to želi.
Dakle, ukoliko pitaoc nastavi istim putem, ova karta nam govori da će ga to odvesti u stanje nepovjerenja samome sebi.

Kao što ste vidjeli, tumačenja mogu biti različita, ovisno o poziciji u otvaranju, okolnim kartama, ali i o samom kontekstu postavljenog pitanja.
Zato je jako važno da prije nego što počnete raditi sa obrnutim kartama dobro svladate njihova osnovna značenja.
Faktor koji igra daleko najveću ulogu od svih ostalih u tumačenju ovih karti je, naravno, intuicija (energija koju čitaoc unosi u otvaranje i čitanje). O 'osjećaju' ovisi kako ćete protumačiti određenu kartu (uspravnu ili obrnutu), te o vjeri u vlastitu intuiciju koliko će vaše predviđanje biti točno.

Ukoliko se u otvaranju pojavi mnogo obrnutih karti moguće je da se pitaoc nalazi u vrlo izazovnoj situaciji u životu, puno problema bez konkretnih rješenja, puno blokiranih osjećaja, odgađanja i manjak optimizma.
Takva otvaranja su posebno izazovna za čitaoca jer se često događa da pitaoc poriče takvo stanje, s obzirom da se ni sam ne suočava s njim. Na čitaocu je da sugerira kako se postaviti u takvoj situaciji bez mnogo navaljivanja, rješenja su često vidljiva u samom otvaranju.

U obzir treba uzeti i boju obrnutih karti, pa tako više obrnutih Novčića može predstavljati financijske izazove, obrnuti Kupovi emotivne i obiteljske probleme, itd... dok se kod obrnutih dvorskih karti često radi o nerazriješenim odnosima sa određenom osobom.

O čemu god da se radi u konkretnom otvaranju, obrnute karte treba uzimati u obzir kao jednako važne uspravnima, te ih uključiti u kompletnu priču, slagalicu slike situacije da bi mogli dobiti kvalitetan savjet.

Post je objavljen 18.03.2009. u 15:35 sati.