Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vianney

Marketing

Pali Anđeo 1.dio..

pad anela

Vjerovanja ljudi o Sotoni protežu se od glupih do apstraktnih: od crvenog čovječuljka s rogovima koji vam stoji na ramenu i potiče vas na grijeh, do izraza koji se koristi kao opis personifikacije zla. Sotona zaista postoji, iako često krivo predstavljene uloge i iskrivljenog izgleda, ali on je stvaran.

Sotona želi pod svaku cijenu da mračna i tužna rijeka čovječanstva teče i dalje svojim bolnim tokom sve do same propasti. Sotona je pobijedio Adama u edenskome vrtu i uvjeren je da može i danas vladati dušama Adamovih potomaka. Danas nema niti jedne razumne osobe koja se nije upitala: "Postoji li đavao?" Nema sumnje da on doista postoji. Njegovu moć i utjecaj vidimo posvuda. Zapravo, nije pitanje da li đavao postoji, nego zašto i tko je on?

Pa tko je onda Sotona?

Sotona je postao vladar ovoga svijeta koji djeluje odvojen od Boga, te knez zračnog prostora (Ivan 12,31; 2. Korinćanima 4,4; Efežanima 2,2). On je tužitelj (Otkrivenje 12,10), kušač (Matej 4,3; 1. Solunjanima 3,5) i zavodnik (Postanak 3; 2. Korinćanima 4,4; Otkrivenje 20,3). Njegovo ime znači protivnik ili „onaj koji se suprotstavlja“.

Izraz "Sotona" dolazi od hebrejske riječi što znači optužitelj, protivnik, a riječ đavao koja je došla od grčke riječi "diablos" označava onog koji razjedinjuje i postavlja se kao zapreka, ponajprije sili koja je jača od njega, Bogu.
Obično poznat je kao vrag ili đavao (lat. Diábolus), gospodar tame, Belzebub, Nečastivi, Mefisto, ili Lucifer. U Talmudu Sotona se spominje pod imenom Samael. U islamu Sotona je poznat kao Iblis ili Šejtan.
Sam Isus Krist ga naziva knezom ovoga svijeta (Iv 12,31) i (Iv 14,30).

O njegovom porijeklu možemo čitati u knjizi proroka Izaije (14,12-15) i u knjizi proroka Ezekijela (28,13-18). Ovi nadahnuti pisci ga opisuju kao Božjeg najvećeg i najslavnijeg anđela. Punog mudrosti, ljepote i snage imenom Lucifer, što znači "Svjetlonoša". U hijerarhiji anđela Sotona je spadao u kategoriju Kerubina. Postao je arogantan zbog svoje ljepote i statusa, te je odlučio da će sjesti na prijestolje uzvišenije od Božjega (Izaija 14,13-14; Ezekiel 28,15; 1. Timoteju 3,6).

Evo kako Dionysios Aeropagita (Dionizije (pseudo)Areopagit) opisuje hierarhiju anđela:

• Prvi red (kor): SERAFINI; KERUBINI; PRIJESTOLJA,
• Drugi red (kor):GOSPODSTVA; MOĆI; VLASTI,
• Treci red (kor): POGLAVARSTVA; ARKANĐELI; ANĐELI.

SERAFINI su "Zapaljivači"; "VATRENI".
KERUBINI su "PUNINA SPOZNAJE" ili "IZLJEV ZNANJA".
PRIJESTOLJA su "Vatrene RIJEKE ZNANJA".

Ovaj prvi red anđela je za nas odlučujući u traženju uzroka za Luciferov pad.

Kod proroka Ezekijela imamo onda najvećeg grešnoga anđela iz kategorije KERUBINA. Toma Akvinski to onda pokusava ovako obrazloziti:
Po Dionysio-su (Dioniziju) je kerub punina znanja, a serafin žareći, vatreni zapaljivač. Iz toga proizlazi, da se ime kerub izvodi iz znanja i spoznaje, što moze biti dovedeno u svezu sa smrtnim grijehom, a ime seraf, vatreni zapaljivač, isključivo sa (caritas) žarom-ljubavi.

Zato Ezekijel i naziva prvoga griješećeg andjela KERUB, a ne SERAF. A u Bibliji se inače kerub uzima kao vodja svih vragova i demona, jer andjeli iz prvoga reda anđeoskih sila, serafi i prijestolja predstavljaju goruće-rijeke ljubavi.

Prema tome je Sotonin grijeh, a Sotona je Kerub, ponos i oholost, a motiv hijerarhijska ljestvica. Serafi su bili viši na ljestvici od njega, a na putu ka izvoru svih atributa ka Bogu, on se je htio popeti na najveći moguci stupanj i time se pokušati staviti na istu razinu sa Bogom..

Međutim, kod anđela ne postoje nikakva ograničenja u nastojanjima, bila ona dobra (pozitivna) ili loša (negativna), jer oni u svojim stremljenjima ulažu svu svoju moć kako bi došli do cilja. Zato je Sotona Kerub, buduci da je po znanju bio prvi od svih hijerarhija i otišao je tako daleko u zlo, jer se upustio svom svojom moći i znanjem u ostvarivanju svoga cilja i potom pao toliko duboko. Zato je on onda i postao najvece zlo.

...

Post je objavljen 13.03.2009. u 18:00 sati.