Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uvijekbolji

Marketing

Afirmacije



Trudim se koristiti materinji jezik kako su me u školi učili, lijepo i pravilno, pa mi prilično ide na živce taj čudan polovičan prijevod engleskog izraza "affirmations". Ali dok se netko ne sjeti boljeg izraza, afirmacije će ostati afirmacije. A o čemu se uopće radi?

Kažu neki da podsvjesno ostvarujemo ono o čemu razmišljamo. Pa ako se po cijele dane brinemo o siromaštvu, bolesti, nasilju, teorija kaže da ćemo time na neki način u svoj život prizvati siromaštvo, bolest, nasilje i ostale stvari koje nam se vrzmaju po glavi. Naravno, vrijedi i u suprotnom smjeru - ako po cijele dane mislimo samo na dobre stvari, svemir/Bog/mi sami podsvjesno (izaberite ovisno o filozofiji/religiji koju zagovarate :)) ćemo ih učiniti stvarnima.

Da, svjesna sam da zvuči predobro da bi bilo istina. "Ti samo misli na novac i novac će početi padati s neba!" Ali, što ako u tome ipak ima zrnce istine ? Sumnjam da će nam stvari same od sebe pasti u ruke, ali ako možemo s minimumom napora povećati vjerojatnost da će nam se stvarno dogoditi, zašto ne pokušati?

Afirmacije mi se čine korisne i kao lijek za pomanjkanje samopouzdanja. Umjesto da mislimo "nitko me ne voli, nemam sreće u životu, nikad neću ništa napraviti od sebe", ništa nas ne košta da mislimo "volim sebe kakav jesam, volim druge ljude, drugi ljudi vole mene, sreća je samo stvar truda i rada, uspjeh mi je zagarantiran jer radim na ostvarivanju svojih ciljeva". Nakon nekog vremena vjerujem da takve misli počinju utjecati na naše samopouzdanje i počnemo se ponašati drukčije, samouvjereniji smo, samim time pozitivnije djelujemo na ljude i veća je šansa da ćemo uspješno odraditi svoje projekte.


Uputstva za upotrebu:

Afirmacije bi trebale biti jasne, pozitivne (bez negacija tipa "neću biti bez novaca" - radije koristite "imam puno novca") i izražene u sadašnjem vremenu ("ja sam ..." umjesto "bit ću..."). Neka budu u prvom licu jednine - ja, ja i ja. Koristite jezik koji je vama prirodan, bez riječi i izraza koje inače ne upotrebljavate. Ne pretjerujte s količinom afirmacija, jedna rečenica je dovoljna. Uostalom, pogledajte primjere ovdje i krenite u akciju!

Post je objavljen 11.03.2009. u 13:15 sati.