Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tennant

Marketing

Mokrice i granice

"Every time I see you
Something happens to me
Like a chain reaction
Between you and me
My heart starts missing a beat
My heart starts missing a beat
Every time
Oh oh oh, every time..."

(Pet Shop Boys- Neil Tennant/Chris Lowe, "Heart")

Naravno da sam odmah pomislio na videospot "Heart" moje omiljene grupe Pet Shop Boys kada sam čuo da će se u Mokricama blizu slovensko- hrvatske granice sastati premijeri tih dviju zemalja upravo povodom pokušaja rješavanja pitanja granica tih zemalja koje se potenciralo uslijed slovenskog blokiranja ulaska Hrvatske u EU. I ne samo ja, televizijski novinar također je podsjetio da su Pet Shop Boys-i proslavili Mokrice spomenutim videospotom te je pri tome i pušten dio tog videospota koji je snimljen u predivnom ambijentu. Dodatna zanimljivost je da je spomenuti sastanak održan u istom dvorcu u kojem je snimljen spomenuti videospot. U vrijeme kada je snimljen taj videospot, Hrvatska i Slovenija su bile u istoj državi te se i u tom smislu može povući paralelu i naći simboliku.
Župnik Franjo je prije sastanka istaknuo da hrvatski premijer ne bi trebao ići u Mokrice te da će se iz Mokrica vratiti mokar pa čak i pomokren, prognozirajući da predmetni sastanak neće donijeti rezultate. Sigurno ni sam nije slutio koliko će njegova prognoza biti precizna. Naime, u vrijeme sastanka u Mokricama padale su guste pahulje snijega i onaj tko nije imao kišobran doslovce se smočio.
Ipak mi se ne sviđa pesimizam spomentog župnika. Mogao je malo pozitivnosti unijeti u tematiku, spomenuti da su u Mokricama Pet Shop Boys-i snimili lijepi videospot i u njemu osim dvorca prikazali i raspelo koje se nalazi u sklopu prirodnih ljepota Mokrica.
Za razliku od radnje u videospotu "Heart" gdje je vampir opčinio mladu ( koju je glumila lijepa Danijela Čolić) i tako ju oteo mladoženji, na predmetnom sastanku nije bilo vampira koji bi hipnozom postigao da jedna od zemalja prepusti dio teritorija oko kojeg se grčevito bore. Umjesto prijateljskog rješenja i uspostavljanja toliko prijateljskih odnosa kao nikad dosad, ostaje neriješeno pitanje i borba koja podsjeća na spor susjeda koji se ne mogu usuglasiti gdje je međa te se spore dok se ostali čude takvoj tvrdoglaosti i nepopustljivosti.
Tako je sastanak premijera u Mokricama ostao samo na izletu. Zgodno mjesto za izlet. I ja bih u Mokrice na izlet! I Pet Shop Boys-i su bili na izletu u Mokricama. Ali, osim izleta, pri tome su napravili super videospot kojeg se danas mnogi sjećaju i rado ga iznova gledaju.
U videospotu "Heart" ističe se kočija u kojoj dolaze svatovi. Ostaje za vidjeti kako će putovati "hrvatska kočija" (na putu prema EU).
I za kraj, pogotovo za one koji (pre)jako žele da Hrvatska (što prije) uđe u EU, evo moje obrade pjesme "Heart":
___________EU________
Every time we think about EU
Something happens with us
Like a chain reaction
Between us and EU
Our hearts start missing a beat
Our hearts start missing a beat
Every time
Oh oh oh, every time

We're in love with EU
We mean what we say
We're in love with EU
And you don't know
What it means to be out of EU

European European European
European Union

If we didn't love EU
We wouldn't meet with this Slovene in Mokrice's castle
We wouldn't go to Newcastle
But every time we think about EU...

Post je objavljen 05.03.2009. u 17:21 sati.