Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tarot-proucavanje

Marketing

Male Arkane - Općenito

Kao što smo već rekli u jednom od prethodnih postova, Male Arkane su se pojavile u Europi nešto prije Velikih, točnije krajem 14. stoljeća.

To je skup od 56 karti koje dalje dijelimo na 4 boje: mačeve, kupove, novčiće i štapove.
Svaka boja, dakle ima 14 karti; 4 dvorske i 10 brojeva.

Dvorske karte često predstavljaju konkretne osobe u našim životima, a karakter tih osoba je određen njihovom bojom. One su: Kralj, Kraljica, Vitez i Paž.

Numerirane karte opisuju uglavnom svakodnevne situacije i događaje kroz koje prolazimo.

Za razliku od Velikih, Male Arkane nemaju duboko značenje za naš život, one su tu da razjasne događaje, emocije, sposobnosti, osobe koje utječu na nas i naš život, pa tako u čitanju veću pažnju posvećujemo Velikim Arkanama.
Također, dok se Velike Arkane često koriste kao sredstvo meditacije, duhovnog razvoja, Male takvu upotrebu nalaze nešto rijeđe, baš zbog svoje sposobnosti prikazivanja svakodnevice i prolaznih iskustava.

Pa da krenemo od početka, od karakteristika svake od boja Malih Arkana (ključne riječi italic).

Mačevi
Mačevi su boja intelekta, misli i razuma, no isto tako i moći. Njihove su glavne preokupacije pravda, istina i etičnost.
Međutim, njihova je velika negativna osobina zloupotreba te moći, intelekta i logičkog razmišljanja, u svoju sebičnu korist, pa tako treba biti izuzetno oprezan sa osobama koje se pojavljuju u ovoj boji, a također i situacijama jer su to obično baš one situacije koje vode u nesklad i nesreću.
Povezuju se sa elementom Zraka, te zračnim zodijačkim znakovima: Blizancima, Vagama i Vodenjacima.

Kupovi
Kupovi su boja emocija i duhovnih iskustava. Odnose se na unutarnja, duševna stanja, osjećaje i emotivne odnose, ljubav u svim njezinim oblicima.
Često se nazivaju bojom ljubavi i sreće.
U negativnom smislu mogu se odnositi na preosjetljive, neodgovorne, pa čak i pomalo lijene osobe. Kao situacije uglavnom najavljuju sreću i općenito zadovoljstvo, no mogu od pitaoca zahtjevati i da se više potrudi, odnosno da prevlada svoje strahove i sklonost odustajanju -svoj pesimizam.
Povezuju se sa elementom Vode, te vodenim znakovima zodijaka: Rakovima, Škorpionima i Ribama.

Novčići
Novčići su boja praktičnosti, pragmatičnosti, sigurnosti i svega materijalnog, fizičkog.
Predstavljaju osobe i situacije sa odlikama bogatstva, prosperiteta, vrijednog rada, truda, koje zaslužuju i dobivaju poštovanje okoline.
U negativnom smislu može predstavljati nesposobnost, nedostatak znanja ili vještina, pa također i pohlepu.
Povezuju se sa elementom Zemlje, te zemljanim znakovima zodijaka: Bikovima, Djevicama, Jarčevima.

Štapovi
Štapovi su boja kreativnosti, aktivnosti i pokreta, a neki ju tumače i kao boju zabave.
Predstavljaju entuzijazam, inspiracija, avanturizam, riskiranje i samopouzdanost, kako u osobama ove boje, tako i u situacijama koje oslikavaju.
U negativnom smislu mogu biti glasnici brzopletosti, neodgovornosti, tvrdoglavosti, pretjerane samouvjerenosti i loše pripreme.
Povezuju se sa elementom Vatre, te vatrenim znakovima zodijaka: Ovnovima, Lavovima i Strijelcima.



Post je objavljen 04.03.2009. u 15:05 sati.