Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dextermorgan

Marketing

The House on Sorority Row (1983)

Režija:
Mark Rosman

Uloge:
Kate McNeil, Janis Ward, Robin Meloy, Harley Jane Kozak, Jodi Draigie, Ellen Dorsher, Lois Kelso Hunt, Christopher Lawrence



Sestrinstvo se zatvara, ali grupica djevojaka odluče ostati duže i napraviti party, što se upraviteljici sestrinstva ne svidi. Nakon što im kaže da od partyja nema ništa, te da sutra moraju pokupiti svoje stvari i otići, cure joj odluče spremiti neku spačku koja naravno završi tragično: upraviteljica završava mrtva. Preplašene studentice odluče sakriti tijelo, ali uskoro ih netko (ili nešto) počinje uhoditi. Je li to gđa. Slater preživjela, ili postoji svjedok nesreće koji im se želi osvetiti?...

Prvo što mi je palo napamet kad sam čuo za ovaj film bio je to genijalni slasher "Black Christmas". Ne znam je li to zbog onog "sorority" u naslovu, ali mislio sam da je to neka blijeda kopija tog filma. Nakon što sam čuo dosta pozitivne komentare, odlučio sam ga napokon i pogledati. Nakon odgledanog, mogu reć da mi je ovo jedan od boljih '80s slashera.
Makar ideja nije previše originalna, te podsjeća na "April Fool's Day", i gore spomenuti "Black Christmas", film nema gotovo ništa zajedničko s njima.
Radnja se već po samom početku odvija poprilično sporo, te se najviše fokusira na obradu likova i odnose među njima što je u nekim filmovima bilo prilično iritantno, ali u ovom je ta obrada odlično napravljena, te oduzima dosta vremena, gotovo prvih 50 minuta, ali što je najvažnije, nije nimalo dosadna, te je najviše zaslužna za suosjećanje sa protagonisticama iako znaš da su napravile sranje.
Opet imamo naglašenu "final girl" koja jednostavno mora ostati zadnja, te ostale fufice za koje se zna kakva će im biti sudbina. Iako je većina glumaca posao odradila dosta dobro, uvijek ima onih kojima gluma i nije jača strana, ali tako je to bilo u većini '80s slashera pa se može prijeći preko toga. I sad na najvažniji dio filma: ubojicu. Ubojica kao ubojica i nije nešto zbog toga što se redatelj nije potrudio da bude imalo creepy. Samo se šulja oko te "sorority" kuće, te ima čudnu tekniku ubijanja. Naime, ubija sa štapom što na prvi pogled izgleda glupo, ali ipak na neki način originalno. Za napomenut je to što do zadnjih 10 minuta filma killer ne nosi nikakvu masku, ali kasnije stavlja iznimno creepy kostim klauna. Otkrivanje istog tog killera je prilično dobro odrađeno kao i twist na kraju koji se okreće za 360° stupnjeva, te je dosta čudan za razliku od ostalih slashera iz tih godina.
Makar ima nekoliko mana, ovaj slasher je vrijedan gledanja, i što je najvažnije, nije dosadan. Ako su vam se svidjeli filmovi poput "Black Christmas" i "April Fool's Day", onda je ovaj film prava poslastica za vas.

OCJENA: 4/5

Post je objavljen 21.02.2009. u 09:36 sati.