Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dextermorgan

Marketing

Das Mädcheninternat - Deine Schreie wird niemand hören (2001) (TV)

Režija:
Robert Sigl

Uloge:
Katharina Wackernagel, Anne Kanis, Luise Bähr, Alexandra Finder, Barnaby Metschurat, Annette Kreft, Karin Giegerich, Nezâ Selbuz, Carlheinz Heitmann



Nakon što joj je poremećeni ubojica pobio sve prijatelje, teenagerica Nina oporavlja se u sanatoriju koji se nalazi na naizgled idiličnom napuštenom otoku. Sve je u redu osim činjenice da njenu frendicu Jeannine po noći posjećuje duh mrtve časne sestre. Zabrinuta za svoju prijateljicu, Nina odluči prokopati po povijesti otoka. Nešto kasnije, dvije cure joj ispričaju urbanu legendu o redovnici koja je zatrudnjela sa ribarom. Naime, na nju su ostale redovnice bile ljubomorne, te su joj nakon porođaja ukrali bebu, iskopali joj oči te ju zakopali u blato. Uskoro su sve bile ubijene, a legenda govori da se prvog svibnja, svakih deset godina pojavljuje njezin, za osvetom gladan duh. Uskoro svi počinju nestajati...

"Insel der Angst" iliti "Dead Island: Schools Out 2" nastavak je solidnog njemačkog slashera "Schrei - denn ich werde dich töten!" koji me i nije nešto očarao. Jučer navečer sam odlučio pogledat i njegov nastavak kojeg smo također imali prilike pogledati na našem RTL-u. Nakon što sam ga odgledao, ostao sam pozitivno iznenađen. Film je više nego dobar.
Već po samom spooky početku možemo naslutiti da ovdje neće biti samo klasičnog "stalk-and-slash" koncepta. Ubrzo nakon tog početka, polako se upoznajemo s djevojkama iz internata, te junakinjom iz prvog dijela, Ninom i njezinim problemima. Ima tu i likova koji su naknadno došli na otok, ali to sad nije bitno. Nakon tog upoznavanja, časna relativno brzo kreće u akciju, te mi se za razliku od originala dizajn ubojice dosta svidio: redovnica sa velom preko lica koja se šulja po katakombama ispod samostana, naoružana povećim bodežom. Znam da na prvi pogled i ne izgleda tako strašno, ali da sam ovo gledao kao klinac, veselo bi mi bilo po noći...:) Osim toga, najveći adut je environment. Naime, film ima atmosferu o kojoj neki drugi horrori mogu samo sanjati: nepristupačan otok, samostan okružen šumom i živim blatom, katakombe, jezivi kipovi demona ispred tog samostana, te ultra creepy porculanske lutkice bez očiju.
Atmosfera je jedna od jezivijih koje sam vidio u filmu. Također mi se svidjela i ekipica koja mi je za razliku od originala bila baš zabavna i nisu bili iritantni poput onih iz prvog dijela. Dakle, odličan spooky ugođaj, dobar dizajn ubojice, vrlo dobra razrada likova te dizajn cijelog otoka bi bile pozitive. Idemo sad na negativni dio.
Koliko god dizajn ubojice bio dobar, nažalost već se nakon desetak minuta može naslutiti tko se krije iza vela. To otkrivanje ubojice je već viđeno u nekolicini drugih horrora slične tematike. Način na koji završava sudbina iste osobe je isto naivan i glup, ali da ne spoilam samo ću reći da je taj ending mlako odrađen. I definintivno najnegativnija strana filma: ubojstva. Mislim, ako je skoro sve ostalo bilo dobro odrađeno, onda su mogla i ubojstva. Gledajte sad ovo: časna sestra jedno desetak minuta natjerava teenagericu po šumi, koja na kraju završi sa samo jednom ogrebotinom i skonča tako da se utopi u živom blatu. Mislim WTF???
Kad bi se zanemarilo to što film sadrži jedan od najgorih killova koje sam vidio u povijesti slashera, "Insel der Angst" je vrlo dobar slasher kojeg ljubitelji žanra nebi nipošto smijeli propustiti.

OCJENA: 4/5

Post je objavljen 17.02.2009. u 17:59 sati.