Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rasclamba-rasomona

Marketing

Ivankovićeva «Krvava zemlja» predstavljena u Širokom Brijegu

(Dnevni komentar za 03. listopada 2003.godine)

«Nakon izlaska ove knjige više neće biti mogući pokušaji lažiranja novije povijesti Hrvata u Bosni i Hercegovini», zaključak je oko kojega su se usuglasili predstavljači najnovije knjige Nenada Ivankovića, na sinoćnjem premijernom predstavljanju u kinu Borak u Širokom Brijegu. Potporu ovakvim stavovima predstavljača, sudeći po salvama pljeska koje su se mogle čuti, dala je i nazočna publika. Dodatnu draž premijernom predstavljanju «Krvave zemlje» u Bosni i Hercegovini dao je svakako i nastup prvaka hrvatskog glumišta Dragana Despota.
Promotori knjige, fra Ante Marić i Anđelko Mikulić, govorili su biranim riječima, posebice naglašavajući kako je o temi rata imamo iznimno malo napisanog od eminentnih hrvatskih pera te kako ova knjiga - kao skup svjedočenja izravnih sudionika «začinjenih» raščlambama prostora, tradicije, kulturoloških i povijesnih posebnosti, ali i određenih taktičkih pogrešaka - treba biti odabrano štivo u svakoj hrvatskoj obitelji. Štivo iz kojega će učiti budući naraštaji, ali i štivo na temelju kojega će pamćenje osvježiti i mnogi sudionici događaja, o kojima ova knjiga o krvavoj zemlji govori. Urednik Ivan Bekavac do u potankosti je javnosti predstavio detalje vezane za knjigu, dočim je sam autor Nenad Ivanković govorio o nastanku i ciljevima ove knjige.
Nazočnom mnoštvu izgleda da su se najviše svidjele Ivankovićeve riječi zahvale upućene Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Ugledni hrvatski novinar i publicist biranim riječima zahvalio se Hrvatima Bosne i Hercegovine za sve ono što su kroz Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu i Hrvatsko vijeće obrane učinili za vlastiti opstanak, ali i za sve ono što su, braneći svoje prostore, učinili za Republiku Hrvatsku. «Taj napor Hrvata Herceg-Bosne trenutačno u Hrvatskoj nije valjano vrednovan, ali će se stvari izmijeniti uskoro», naglasio je Ivanković, stavljajući nazočnima do znanja kako na predstojećim izborima u Republici Hrvatskoj očekuje pobjedu oporbenih stranaka.
Šiirokobriješko predstavljanje «Krvave zemlje» samo je, zapravo, nastavak započetog na premijernom predstavljanju u Zagrebu, održanom 17. rujna. Tonovi koji su se mogli tada čuti od zagrebačkih predstavljača, dr. Ratka Perića, dr. Miroslava Tuđmana, dr. Ivića Pašalića i Ivana Aralice, samo su potvrđeni na sinoćnjoj širokobriješkoj književno-političkoj večeri. Simptomatičan je, međutim, nedostatak kritika na ovu knjigu, što nisu zaboravili pripomenuti i sinoćnji prepravljači. Samo šutnja, ni pozitivnih ni negativnih osvrta na «Krvavu zemlju». Nije valjda da mediji koji godinama šire laži o agresiji Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, o ratnom profiterstvu, o nekakvoj vojnoj hunti, o lažnim vojnim invalidima i sličnim temama koje imaju za cilj rušenje digniteta Domovinskog rata, nisu zamijetili pojavljivanje ove knjige. Ili su njihovi politički mentori, jednostavno, izabrali liniju manjeg otpora. Držeći kako je, eto, «Krvavu zemlju» lakše ignorirati, nego se upustiti u proces rušenja teza nastalih na izjavama izravnih sudionika, odnosno zapovijedi ili drugih autentičnih dokumenata.
Premijerno domaće predstavljanje istine o ratu u Bosni i Hercegovini, zaključimo, očito je uspjelo jer nazočni su napustili dvoranu vidno zadovoljni. Naravno, onima kojima je ova knjiga «trn u oku» ostaje otvorenim pokušaj njezinog minoriziranja. Za očekivati je kako će pojedinci i skupine koje se sa knjigom ne slažu iapk, kako se bude približavao nadnevak izbora u Republici Hrvatskoj, zatrubiti na sva zvona kako je knjiga samo predizborni trik Hrvatskog bloka i HIP-a. No, zar i to nije dodatni razlog za čitanje «Krvave zemlje» - istine o ratu u Bosni i Hercegovini!



Post je objavljen 12.02.2009. u 16:20 sati.