Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rasclamba-rasomona

Marketing

Srpska diplomacija u državi protektoratu, 19.rujna 2003.

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić jučerašnjom izjavom austrijskom "Die Presseu", ponovo je uzburkao europsku javnost. Komentirajući mogućnost odcjepljenja Kosova Ivanić je naglasio kako eventualna promjena statusa Kosova može imati vrlo negativne posljedice po stanje u Bosni i Hercegovini. «U slučaju da Kosovo, koje je većinski naseljeno albanskim stanovništvom, postane neovisno, to bi odmah otvorilo pitanje statusa hrvatskog i srpskog naroda u BiH» - istaknuo je Ivanić, uz dodatak kako "najkasnije do 2005. godine BiH više neće biti potreban visoki predstavnik u sadašnjem obliku i sa sadašnjim ovlastima".
Niti površniji poznavatelji političkih prilika ne mogu se oteti dojmu kako Ivanić, mudro koristeći situaciju oko stanja na Kosovu kao povod, na dnevni red ponovno stavlja uzrok mnogih nesporazuma u ovom djelu Europe - unutarnje uređenje Bosne i Hercegovine. Zagovarajući opstanak Daytonskog sporazuma predstavnici Srba nastoje praktično «zacemetirati» srpski entitet u Bosni i Hercegovini, pri čemu nema nikakvih razlika u stajalištima između oporbenih i vladajućih političara u Republici Srpskoj. Politički predstavnici Bošnjaka, kako vladajući tako i oporbeni, sebe smatraju temeljnim narodom i na buduću Bosnu i Hercegovinu gledaju kao na unitarnu državu, centraliziraniju nego što je komunistička Jugoslavija ikada bila. U prilog tomu svjedoče i informacije o radu od strane Ashdowna utemeljenog Povjerenstva za vojne reforme na čelu s Amerikancom Jamesom Lochernom, koje su posljednjih dana izišle u javnost. Prema tim zaključcima, čiji je sastavni dio i Zakon o obrani Bosne i Hercegovine, predviđeno je stvaranje državnog Ministarstva obrane i usvajanje posebnog proračuna. Buduća vojska Bosne i Hercegovine nosit će državno znakovlje, a unutar državne vojske ostat će dvije dosadašnje sastavnice - Federalna vojska i Vojska Republike Srpske.
Dok srpski i bošnjački političari vode pravi medijski rat o ovom pitanju, a Mladen Ivanić ga svojom jučerašnjom izjavom čak uvlači u međunarodni kontekst, kod hrvatskih političkih predstavnika zamjetno je nepoznavanje materije ili čak skrivanje informacija od vlastite javnosti. Dok se vode pregovori oko vojske, čelni ljudi HDZ-a BiH nalaze se u višednevnom posjetu SAD-u, oporbeni Zubakov NHI pokušava otvoriti unutarhrvatski sukob, a sve to zbog budućeg sjedišta zapovjedništva jedine hrvatske brigade unutar buduće zajedničke vojske.
Nakon svega, opet se nameće pitanje budućnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. Čekaju li, dakle, Hrvate nova previranja i unutarnja sukobljavanja, mogućnost biranja između Ivanićevih i Tihićevih stavova, ili, u konačnici, iseljavanje iz Bosne i Hercegovine?


Post je objavljen 11.02.2009. u 09:47 sati.