Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rasclamba-rasomona

Marketing

Ponovni atak na hrvatska sredstva javnog priopćavanja, 17.rujna 2003.

Posljednji prijedlozi odluka Regulatorne agencije za medije, kojima se izričito zabranjuje isticanje nacionalnih imena ili simbola u nazivima javnih radijskih ili televizijskih postaja u BiH, postaju metom sve jače kritike domaće javnosti. Oštro prosvjedujući protiv ove odluke javnosti su se ovih dana obratili Udruga hrvatskih novinara u Bosni i Hercegovini i Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne. Obje su udruge u svojim priopćenjima istaknule kako prijedlozi spomenutih odluka predstavljaju pokušaj grubog kršenja nacionalnih prava zajamčenih Poveljom UN-a, aktima OESS-a i Ustavom Bosne i Hercegovine u kojem je izrijekom spomenut i hrvatski narod kao jednakopravan i konstitutivan na prostoru Bosne i Hercegovine. U svome priopćenju pisci Herceg-Bosne također naglašavaju kako «općine, županije i regije imaju pravo na svoj nacionalni kanal i postaje», oštro prosvjedujući protiv daljnje unitarizacije preko prosvjetnih, kulturnih i informativnih kuća, naglašavajući kako je sasvim očito da se kroz ove promjene želi stvoriti umjetna bosanska nacija.
«Ulje na vatru» posljednjim događanjima oko hrvatskih medija dolila je i informacija o zloporabi ovlasti ministra financija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Semira Borića koji već petnaestak dana odbija obaviti transfer proračunskih sredstava na račun Javnog poduzeća HRTV Mostar. Podsjetimo, HRTV Mostar u vlasništvu je triju mostarskih općina s hrvatskom većinom, a odlukom zastupnika Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije korisnik je županijskog proračuna za tekuću godinu. Zanimljivo, Skupština Hercegovačko-neretvanske županije na prijedlog Vlade donijela je još ranije odluku o financiranju dviju privatnih medijskih kuća, čime je omogućeno je prelijevanje novca poreznih obveznika u privatne džepove vlasnika ovih kuća, a postoji opravdana sumnja, kako se navodi u priopćenju djelatnika HRTV Mostar, i u džepove određenih političara.
Na uskraćivanje doznačavanja proračunskih sredstava planiranih za financiranje javnog medija na hrvatskom jeziku, odnosno na potez Semira Borića može se gledati i kao na pokušaj segregacije jednoga naroda, odnosno pokušaj ograničavanja njegovih ustavnih prava informiranja na vlastitom jeziku. Ovakav zaključak dodatno dobiva na težini ako se zna da su proračunska sredstva doznačena privatnoj Radioteleviziji Mostar koja svoj program emitira na bošnjačkom jeziku, a iza koje stoji nekoliko mostarskih političara čija se imena spominju u mnogim nelegalnim radnjama pa tako i u nikad do kraja rasvijetljenoj aferi sa nelegalnim skladištenjem naoružanja u istočnom Mostaru. Ista skupina bošnjačkih političara stoji i iza jedne nevladine organizacije koju su nedavno na Federalnoj televiziji promovirali Alija Behram i Safet Oručević. Ova nevladina organizacija bavi se prikupljanjem podataka o ratu u Bosni i Hercegovini te prikazivanjem istine o, kako su kazali, ljudima koji su branili Bosnu i Hercegovinu. Pritom, sam po sebi nameće se zaključak kako iza ove nevladine udruge te iza privatne RTV Mostar koja program emitira na bošnjačkom jeziku stoji ista skupina ljudi. Ministar financija Hercegovačko-Neretvanske županije Semir Borić, sudeći po njegovim posljednjim potezima, dio je te iste skupine, a njegova uloga svela se na prebacivanje sredstava poreznih obveznika na račune privatnih tvrtki i s njima povezanih nevladinih organizacija, koje se bave nekim čudnim širenjem istine, i to na štetu suživota, na štetu multikulturalnosti, a posebice na štetu vladavine zakonitosti i poštivanja temeljnih nacionalnih prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.


Post je objavljen 10.02.2009. u 09:44 sati.