Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rasclamba-rasomona

Marketing

Pred početak nove školske godine, 08.rujna 2003.

Danas je u svim osnovnim i srednjim školama na području Zapadnohercegovačke županije započela nova školska godina. Nakon sezone godišnjih odmora i ljetovanja, kraj ljeta i početak jeseni, svake je godine, pa tako i ove, vrijeme dodatnog pražnjenja danas uglavnom skromnih zaliha iz obiteljskih proračuna. K tomu, početak ove školske godine donio je i dodatna opterećenja i strahove.
Svjedoci smo određenih političkih inicijativa koje su se poput Damaklovog mača nadvile nad hrvatski narod, odnosno nad njegovo ustavno i međunarodnim konvencijama propisano pravo obrazovanja na vlastitom jeziku. Sve je započelo administrativnim ujedinjenjem škola u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, da bi bilo nastavljeno raspravama o Sporazumu o zajedničkim obrazovnim jezgrama kojeg su 04. lipnja u Banjoj Luci potpisala i petorica ministara obrazovanja iz županija s hrvatskom većinom.
Uz informacije o potpisivanju ovoga sporazuma, javnost je ostala zatečena i inicijativom koja je došla iz kabineta predsjednika Federacije BiH Nike Lozančića. Prema toj inicijativi, federalno Ministarstvo obrazovanja i znanosti trebalo je donijeti odluku o besplatnoj dodjeli udžbenika čiji je izdavač federalni Zavod za školstvo, a isti bi bili plaćeni novcima iz federalnog i županijskih proračuna. Nakon što su u javnost procurile ove informacije, najjača hrvatska stranka u BiH, HDZ, našao se, zajedno s međunarodnom zajednicom, pod lupom kritike. Nevladine organizacije, braniteljske udruge, sindikati obrazovnih djelatnika, oporbene stranke, predstavnici Katoličke crkve, kulturne institucije te mnogi samosvjesni pojedinci podigli su svoj glas i prosvjedovali protiv tih protuustavnih i protuzakonitih ideja.
Na tiskovnoj konferenciji HKDU-a BiH u Širokom Brijegu tako su se čuli i prvi zahtjevi za ostavkama petorice županijskih ministara. Tome su se pridružile i širokobriješke udruge proistekle iz Domovinskog rata, sindikati prosvjetnih djelatnika, Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne i mnogi drugi. Nedugo zatim javnost je upoznata i sa zaključcima Neumske deklaracije koju su neki mediji u startu željeli okarakterizirati u negativnom svjetlu, prikazujući je kao borbu pojedinaca za povratak na vlast, denuncirajući istodobno ustavno pravo hrvatskog čovjeka na obrazovanje na vlastitom jeziku. Gotovo istodobno, u Mostaru je održan sastanak Koordinacije hrvatskih županijskih ministara prosvjete s kojeg je domaćoj i međunarodnoj javnosti odaslan dokument u kome se ističe «da je hrvatski narod, u skladu s Ustavom, suveren, državotvoran i ravnopravan narod u BiH te stoga ima ustavno pravo na hrvatske škole i druge odgojne i obrazovne ustanove na hrvatskom jeziku s latiničnim pismom, u cjelini svoga odgojno-obrazovnog sustava, od dječjih vrtića do sveučilišta».
Zaključci u subotu održanoga Središnjeg odbora HDZ-a BiH također su na crti zaključaka Koordinacije hrvatskih županijskih ministara prosvjete, ali i već ranije iznesenih zahtjeva nekih oporbenih stranaka, braniteljskih i kulturnih udruga te pojedinaca.
Po svemu sudeći, amortiziran je posljednji udar na hrvatski jezik i opstojnost Hrvata u BiH. No, javnost i ubuduće treba pozorno promatrati i studiozno raščlanjivati svaki potez domaćih i međunarodnih političara jer ipak ostaje upitno je li udar i odbijen u potpunosti. Pritom svakako treba posvetiti pozornost činjenici da cijeli proces ostane u okvirima ustavnosti, zakonitosti i međunarodnih konvencija, kao jedini putu ostvarenju punih prava hrvatskog naroda u poslije Daytonskoj Bosni i Hercegovini.

Post je objavljen 02.02.2009. u 14:30 sati.