Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shirov1

Marketing

Zatvoreno prvenstvo HR, problem školskih natjecanja

Hrvatski šahovski savez i Šahovski klub Rijeka organiziraju u Rijeci Pojedinačno seniorsko prvenstvo Hrvatske u šahu za 2008. godinu. Sudionici: Hrvoje Stević, Robert Zelčić, Krunoslav Hulak, Bogdan Lalić, Mladen Palac, Zdenko Kožul, Zoran Jovanović, Ognjen Cvitan, Ivan Šarić, Marin Bosiočić, Ognjen Jovanić i Alojzije Janković.
Odigrana je polovica turnira, točnije 6. kola.

Nakon 6. kola sam na vrhu je naš najbolji igrač i bivši prvak Europe Zdenko Kožul koji je osvojio 4.5 bodova s performansom 2750.

Prate ga stari vuk Hulak, Palac i Stević koji je nizom pobjeda nadoknadio proza iz prvog kola protiv Hulaka.
Puno opširnije prvenstvo je opisano na Rokadi i Padjen-blogu.


Jučer, je u Gornjoj Stubici u Zagorju odigrana poluzavršnica školskog šahovskog prvenstva. Mislim da je svima jasno da je šah zapostavljen, ali ipak bi organizacija mogla biti bolja. Već nekoliko godina je tako. Krenimo od početka. Na put je trebalo krenut najkasnije u 5 jer do srca zagorja ima i do 150 kilometara po zavojima i makadamskim cestama. Okupljanje ekipa je bilo u 8 sati. 12 ekipa iz 6 županija.Onda su svi otišli na sendvič i sok. Početak je bio zakazan za 9. Igra se berger 11 kola po 15 minuta. Kompjuterska organizacija nikakva gospodinu Žagaru svaka čast potrudio se ali nije mogao sam sve. Radio je s tablicom u wordu za razliku od drugih suca koji imaju najmodernije programe, garniture je naravno donosio svako sam. Počelo je oko pola 10 nekolicina igrača umorna ili pod prehladom, u velikoj dvorani. Igrači su se pak žalili da je zagušljivo.
No unatoč svemu šahisti naviknuti na takve uvjete igrali su vrlo dobro, bilo je odličnih partijai druženja. Prvi su bili šahisti iz Koprivnice, što je bilo za očekivati. Zablistali su i mladi Vrbovčani na 2. mjestu koje ih izravno vodi na državno, dok su treći bili školarci iz Rovišća. Za 2. mjesto je bila velika borba: Križevci, Vraždin, Štrigova, Vrbovec, Rovišće..Nakon 7.,8. kola svima je već bilo dosta šaha. Pa i za očekivati. Proglašenje je trajalo 10 min par fotkica i to je bilo to. I pitamo se mi sada zašto je to tako više mučenje nego lijep šah. Treba se pojavit čovjek koji bi rekao ajmo organizirat pravi turnir, koji će trajat 2-3 dana s pravim partijama i druženjem učesnika. Na primjer 7. kola Švicarac s pravim uvjetima da djeca iz 2.,3. razreda zavole šah ne samo kao tablu i figure već šahovsku atmosferu i užitak.
Naravno da šahovske stranice nisu popratile ovaj događaj.


Komentirajte nam o ovome.

Post je objavljen 24.01.2009. u 11:02 sati.