Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shirov1

Marketing

Albin Planinec - kreativac

11.12. 2008 umro je Albin, jedan izmedju onih velemajstora koji su rezultat podredili ljepoti šahovske kreacije. Albin je umro u domu za bespomocne, bez prebite pare, primajucui minimalnu socijalnu pomoc. Kad je umro nitko od njegovih sustanara te medicinsko osoblje nije znalo tko je tih nekoliko godina zivio sa njima.

Albin je bio iz radnicke obitelji te zivio na selu sa majkom. Skole nije zavrsio te se je zaposlio ko fizicki radnik. 1962 postaje slovenksi omladinski prvak te pocinje pobjedjivati jugoslavenske majstorei nastupati za drzavne selekcije po raznim uzrastima. Zbog sudjelovanja na jednom turniru pod utjecajem alkohola dobije zabranu igranja saha na 3 godine. Usamljen, bez mocnih prijatelja radi u Rogovoj tvornici I ceka svoju priliku. 1969 u Ljubljani organiziraju prvi Vidmarov memorijal te zovu Albina bez obzira na kaznu. On je poziv iskoristio te se svaki dan poslije posla pojavljivo na partijama. Da pojavljivo? Vec poslije uvodnih kola Albin preuzima vodstvo. Kad su u poduzecu saznali da njihov radnik vodi na elitnom turniru (Gligoric, Unzicker, Gheorgjiu, Byrne…) dobiva dopust. Planinc je taj turnir I osvojio. Poslije pobjede u Varni I Čačku postaje član selekcije Jugoslavije te osvaja velemajstorski bal. U Mar del Plati melje veličine kao što su Najdorf te Mecking.

Vaganjan - Planinec (dijagram 1)

Image Hosted by ImageShack.us


1973 godine osvaja IBM turnir te dijeli prvo mjesto sa Petrosjanom (iza njih su bili Spaski, Kavalek, Szabo, Timman, Andersson, Ribli, Smejkal….). Sudjelovao je u Hastingsu, Wiijk aan Zeeu, Moskvi, Madridu. U Nici na olimpijadi na cetvrtoj dasci ostvaruje 9 pobjeda, 5 remija I samo 1 poraz. U godinama 1971 I 1976 drzi poziciju medju 100 igraca svijeta.

Njegove partije su bile vratolomne. Vaganjana tuce u 22. potezu, Najdorfa u 19 poteza, u partijama ne gleda na material, zrtvuje po 3 figure za napad. 1979 odigra svoj zadnji turnir na memorijalu Akibe Rubinsteina. Zbog sve vecih psihickih problema lijecnik mu zabranjuje igranje saha. Chessbase stavlja Planinca medju najkreativnije igrace svijeta.

Slava mu!

Planinec,Albin (2520) - Najdorf,Miguel (2540) [B99]
Hoogovens Wijk aan Zee (3), 01.1973
Planinec - Matulovic
Novi Sad, 1965
Ps: slijedeci tjedan slijedi zadnji dio price o Talju.

Post je objavljen 18.01.2009. u 13:41 sati.