Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zuzayok

Marketing

AZBESTNA SMRT DIREKTNO NA ŠPINU

Već nekoliko (uzaludnih) godina stanovnici Planog u općini Trogir upozoravaju gradsku vlast da je vrijeme da napokon poduzmu nešto po pitanju odlaganja azbestnog otpada na deponiju Plano. Inspektori su dolazili, uzorci su se uzimali, novine su pisale (rijetko) o tome. Slike, tekstovi i pozivi upučeni su svim našim TV kućama, uzalud. Pa i ovaj put. Slike koje vidite upučene su na razne adrese. Pozivi su odaslani i inspektorima zaštite okoliša. Tek ćemo vidit hoće li biti ikakvih rezultata.



Image and video hosting by TinyPic


Dogovoren je projekt gradnje kazeta za deponiranje azbestnog otpada, ali i dalje je sve ostalo na projektu koji čeka u nekoj ladici. Na zadnjem gradskom vijeću na pitanje vijećnika Milivoja Špike što je s tim otpadom i fekalijama na deponiju, jedini odgovor od gradonačelnika Vedrana Rožića je bio da će komunalnom poduzeću "Dobriću" uputit pitanje. Kao i sve do sada ostane samo na tome.

Jučer sam bila na deponiju i za vrijeme mog obilaska stigla su tri kamiona s azbestnim vrečama. Prebacuju se iz udoline i blizine naselja Plano s ceste koju stanovnici zovu "azbestna cesta smrti". Ovde možete pročitati koja je bila namjera s tim azbestim materijalom i na koji način su se htjeli riješit na tone tog otrovnog materijala Grad Kaštela.

Image and video hosting by TinyPic


Deponij Plano se nalazi svega par kilometara od Trogira u neposrednoj blizini mjesta Plano na vrhu brda. Premještanjem vreča s azbestom samo pogoršavaju situaciju, jer vreče su puknute i vjetar raznosi kancerogeni materijal svud naokolo. Kad zapuše jaka bura te čestice stižu i do Trogira pa i šire. Još uvijek velika večina stanovnika Planog koristi cisterne za pitku voda od kišnice koja se skuplja s krovova.

AZBESTNA SMRT DIREKTNO NA ŠPINU!!.


Image and video hosting by TinyPic


Svega pola sata provedeno na deponiju uz nesnosan smrad koji ostaje u nosnicama ostavlja upečatljiv dojam i mučninu.
Zona sumraka se nadvila nad, kako ga naši čelnici vole nazvat turističkim gradom. Osim dolaganja azbestnog otpada, fekalija i baliranog smeća iz Makarske, uprava grada Trogira je dala i dozvolu za rezalište kamena koje se nalazi u gotovo samom centru mjesta Plano. To je ujedno jedino što se od pompozno najvljivane gradnje radne zone u Planom napravilo, zone koja je trebala uz dovođenje adekvatne infrastrukture postati mjesto zapošljavanja velikog broja trogirana kojih sad na birou ima oko 2100.



Image and video hosting by TinyPic



Kako su mi rekli stanovnici Planog, ako posjedujete iskaznicu o članstvu u HDZ možete imat rezalište u centru mjesta i to bez uporabne dozvole, možete odlagat bilo koju vrstu smeća i otrova na deponiju smrti, jer niko ne kontrolira i ne brine se o tome što se dovodi i koliko. Bitna je valjda samo zarada za nekolicinu đžepova.
Pa čak i janjetina koju kupujemo ili naručujemo u obližnjim restoranima.

Image and video hosting by TinyPic


Naša djeca udišu azbest.
Piju azbestnu vodu.
Udišu kamenu prašinu.
Udišu dim zapaljenog smeća.
Hodaju po tlu natopljeno fekalijama.

Nemaju školu u mjestu.
Nemaju sportsku dvoranu.
Nemaju nogostup dok hodaju cestom.
Nemaju zaposlenja.
Nemaju budućnost.



Trogirski portal



Post je objavljen 11.01.2009. u 16:13 sati.