Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/denisavdagic

Marketing

Stezanje remena

Nakon što je famozno "stezanje remena" prohujalo cijelom Hrvatskom. Odlučio sam doznati što je točno odlučeno na sjednici Vlade povodom krize i potrebe stezanja remena. Najbolji način za doći do te informacije je pribaviti tu odluku, a upravo sam to i učinio (klikni na sliku za uvećani dokument). U odluci piše slijedeće:


Vlada Republike Hrvatske nalaže svim proračunskim korisnicima kao i trgovačkim društvima u državnom i pretežito državnom vlasništvu provođenje mjera štednje i u tom cilju zabranjuje se kupovina prigodnih darova povodom Božićnih i novogodišnjih blagdana kao i organizacija i održavanje Božićnih i novogodišnjih domjenaka. Sredstva predviđena za te namjene ne mogu se preraspodijeliti na druge rashode.

Vlada Republike Hrvatske obvezuje sve proračunske korisnike kao i trgovačka društva u državnom i pretežito državnom vlasništvu na racionalizaciju svih troškova, a osobito maksimalno smanjivanje troškova reprezentacije.

Na prvi pogled nekome će se učiniti kako ništa nije sporno. Međutim, ja uviđam nekoliko stvari. Najprije, dok se proslave blagdana uz domjenke i poklone zabranjuju, troškovi reprezentacije bi se samo trebali smanjiti! Zar ne bi bilo puno efikasnije da su se troškovi reprezentacije, recimo, potpuno ukinuli? Zar ne bi imalo više logike da se krenulo u razmatranje putnih naloga, da se pogleda gdje se sve putuje na trošak države i zašto (dnevnice i putni troškovi), a to kao stavka nije niti napomenuto!

Oštro se zabranilo samo domjenke i poklone, a uzgred, sa desetak osoba s kojima sam pričao (koji rade u državnim službama), svi pričaju jedno te isto: "imat ćemo domjenak, samo će biti zatvorenog tipa…". Dakle da zaključim, Vlada je donijela odluku koju po svemu sudeći barem jedan dio proračunskih korisnika neće poštivati, a najznačajniji dio novca kojim se zbilja nešto može uštedjeti: troškovi reprezentacija se samo smanjuju (ako), a "službena" putovanja tom odlukom nisu niti dirnuta… Što drugo reći nego, ove godine će remenje izgleda malo stegnuti samo caterinzi i restorani, ali šefovi organizacija – proračunskih korisnika će i dalje na raspolaganju imati troškove reprezentacija i službena putovanja...

I dok Vlada priča o zamrzavanju plaća u državnom sektoru, u privatnom su već krenuli "Božićni pokloni". Naime, neki dan sam saznao kako je radnicima u Intersparu (hipermarket) već snižena plaća, a isto navodno razmatra još nekoliko trgovaca. Temelj toga nalaze u skoroj zabrani rada nedjeljom i krizi... Možda, samo možda, bi bilo pametno da Vlada nakon svega revidira odluku o radu nedjeljom, jer ako će ona koštati i jedno radno mjesto ili tisuću kuna manje radnicima - onda to definitivno nije dobra odluka (ali, što ja znam o tomu)...Post je objavljen 01.12.2008. u 14:04 sati.