Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shirov1

Marketing

Nevjerojatni Miša Talj II.

Taljev prvi nastup u inozemstvu je 1951 godine na studenstkom ekipnom svjetskom prvenstvu u Švedskoj, gdje igra treću tablu sovjetske reprezentacije (1. Korčnoj, 2. Polugajevsk). Postigo je 6/7 a razbio je i svjetskog omladinskog prvaka Ivkova, koji je za time napiso poznat novinski članak "Talj, zapamtite si to ime!".

1957 Miša osvaja naziv prvaka SSSR-a. Iza sebe je ostavio Keresa, Bronštajna, Petrosjana, Tajmanova, Toluša....

Image Hosted by ImageShack.us
Riga, 1958 Zonski turnir

1958 Talj pobjedjuje na zonskom turniru (ispred Petrosjana, Bronsteina, Averbaha, Polugajevskog, B. Spaskija,.....) te se kvalificira na medjuzonski turnir u Portorožu 1958 gdje takodjer slavi sa 13.5 boda pred Gligorićem (13), Benkom i Petrosjanom 12.5, Olafsonom, Fischerom, Averbahom, Bronsteinom, Matanovicem, Pachmannom i Szabom.

Image Hosted by ImageShack.us
Portorož, 1958

Iste godine na šahovskoj olimpijadi u Muenchenu Talj osvaja 13.5/15 bodova. Za vrijeme jedne partije pita Botvinik Talja zašto je žrtvovo pješaka a ovaj njemu: "Ah, smetao mi je!". Talj je u to vrijeme volio dinamičke pozicije i nije se obazirao na material ukoliko je osjetio da "tu nešto postoji" bez obzira dal stvarno "postoji". Još danas kompjuteri ne mogu donijeti konačan sud o pojedinim partijama.

Na olimpijadi je Talj puno naučio i od samog Botvinika pošto je Botvinik detaljno analizirao prekinjene partije te zajedno analizirao pojedine pozicije. Botvinik nije ni slutio da će jednog dana morati igrati meč sa njime i da će morati za neko vrijeme predati šahovski tron i žezlo vladara tom "nervoznom" mladiću.

U onim vremenima Talja profesionalni šahisti nisu pretjerano cijenili pošto su pričali o njemu ko o vražjem sretniku te da je večina njegovih pobjeda slučajnih. Doba kompjutera ne potvrdjuju te izjave te u nekim partijama koje su njegovi suvremenici ocijenili za "sretne" kompjuterski programi ocjenjuju u prilog Talju.

1959 osam kandidata (Bled, Zagreb, Beograd) kreće u borbu u četverokružnom sistemu za meč za svjetskog prvaka. Pobjednika čeka M. Botvinik.

Image Hosted by ImageShack.us

Bled, Zagreb, Beograd 1959

Talja nisu ubrajali medju favorite a i nekoliko tjedana prije turnira su mu operirali slijepo crijevo. Kasnije se pokazalo da je bila operacija nepotrebna jer je Talj imo cijelo vrijeme probleme sa bubrezima.

Talj je odigro turnir na "iznenadjenje". Njegovi protivnici su razmišljali u kategorijama koje su izključile staru romantičku školu a Talj je upravo sa dugim i kompliciranim pozicijama i kombinacijama koje je bilo skoro pa nemoguce izračunati za pločom tjerao šahiste na ono što nije bilo "ispravno". Računanje!

Tako je u drugoj partiji protiv Smislova nekorektno žrtvovo figuru te iznenadjujuce pobjedio! Svi komentatori su označili njegov stil gusarskim. Talj ne samo da je hodao rubom ponora već je u skoro svakoj takvoj partiji malo nedostajalo da propadne u ponor. Njegovi protivnici nisu uspjevali izračunati posljedice žrtava i njegovih "podivljalih" figura te ih tjerao u "cajtnot" a time i u greške.

Konačna odluka o izazivacu Botvinika je pala u predzadnjem kolu. Keres je dobio Gligorica i "ulovio" Talja koji nije preživljavao najblistavije trenutke u partiji protiv Fischera. Pred partiju Fischer je bio jako dobro raspoložen te pun optimizma pošto ga je Talj "razbio" već tri puta na tom turniru te se odlučio osvetiti. I stvarno, partija je zaplovila u ne previše obećavajuce vode po Talju.

Image Hosted by ImageShack.us

susreti Talja i Fischera uvijek zanimljivi gledateljima

Da stvar bude gora taj dan je bila u Beogradu otkazana jedna nogometna utakmica pa je bilo u dvorani 2000 nogometnih navijača koji su zbog pomanjkanja sportskih dogadjaja tog dana otišli pratit šah! Poslije svakog odigranog poteza u dvorani je bilo puno šuškanja te uzbudjenja. Kombinacija teniske i nogometne publike u šahovskoj dvorani punoj cigaretnog dima. Danas nezamislivi uvjeti.

Nastavak slijedi.........



Post je objavljen 26.09.2008. u 19:10 sati.