Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uoks

Marketing

Sisak – grad hrvatskih pogreba!

Jučer je INA započela sa gašenjem pogona koking, a građani grada Siska jutros su su bili obavijeni sa rekordnih 75 mikrograma sumporovodika po kubičnom metru no INA o tome nije obavijestila javnost i mjerodavne službe.
Službena mjerenja sa državne mreže za trajno praćenje kakvoće zraka pokazuju da je jučer, 25.09.2008. godine u 12 sati razina sumporovodika bila je 14 mikrograma, u 15 sati 16 mikrograma.
Vodstvu INA Rafinerije nafte Sisak trebalo je oko 6 sati nakon što su se pojavile prekomjerne razine sumporovodika da o tome obavijesti inspektorat zaštite okoliša.
U četvrtak, 25.09.2008. tek oko 14 sati INA je uputila dopis inspektoratu zaštite okoliša da bi nakon toga inspektorica istu obavijest proslijedila u Centar 112. Medije i javnost nitko nije obavijestio.
Današnja mjerenja sumporovodika pokazala su :
- u 9 sati ujutro – 75 mikrograma, u 10 sati ujutro – 41 mikrogram, u 11 sati – 42 mikrograma, u 12 sati – 18 mikrograma
Granična vrijednost sumporovodika u zraku je 7 mikrograma, a tolerantna je 10 mikrograma.

Ovi podatci i brojke jasno pokazuju kako su građani Siska i okolice i nadalje izloženi sukcesivnom trovanju unatoč mnogim apelima upućenim izravno i putem medija vodstvu INA Rafinerije kao i državnim institucijama.

Udruga oboljelih od karcinoma Sisak ponovo upućuje javni poziv INA Rafineriji Sisak da ukoliko dođe do ovakvih situacija makar na vrijeme obavijesti nadležna tijela i javnost, a posebice nas građane Siska. Također podsjećamo na naše ranije zahtjeve: modernizacija zastarjelih postrojenja kako bi se smanjili štetni utjecaji na zdravlje ljudi te obeštećenje osoba oboljelih od karcinoma i drugih oboljenja uzrokovanim nesavjesnim odnosom zagađivača prema građanima Siska.
Pozivamo gospodarstvenike, političare, zdravstvene djelatnike i sve koji su u stanju da na neki način doprinesu rješenju ovoga problema da grad Sisak i ubuduće može biti GRAD HRVATSKIH POBJEDA, a ne GRAD HRVATSKIH POGREBA.

Informacije koje su rijetki mediji prenijeli o ovome događaju možete pronaći na ovim stranicama: Jutarnji, Sisak.info, Dnevnik.hr

Post je objavljen 26.09.2008. u 17:30 sati.