Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rationalresponse

Marketing

Left-Brain Prisoner

Nedavno sam čuo izraz "emocionalna rezonancija".
Očito tema David Icke u meni budi jednu emocionalnu rezonanciju.
Tako nakon dugo vremena opet pišem neki post (jel postoji hrvatska riječ za to? Članak možda?) jer sam opet provirio na Mišekov blog.

Ovo ne pišem Mišeku. Svojevremeno sam raspravljo s njim - pointless. Siguran sam da se oko toga možemo složiti. Onaj tko voli Mišeka i Ickea, mene vjerovatno nevoli. Za takvog sam ja neiteligentan i neupućen, a ujedno kao što piše u naslovu "zarobljen u lijevoj strani mozga", pa bi bilo vjerovatno glupo od njega da gubi vrijeme na takve budale.

Pa krenimo:

Uglavnom, čim je neznanje dublje – arogancija je veće, to je klasika.
Nedovoljno definirano. Ne bilo kojeg znanja. Ukoliko ne želite ispasti neupućena, lijevim mozgom zarobljena budala preporučujem da ne idete na sve ove fakultete oko nas, one prirodnih znanosti to jest. Jer otvorenim umovima nesumljivo čini više štete nego koristi. Rađe upišite recimo novinarstvo, onda se možete baviti znanošću.
Ali za sve vas kojima um još nije izmanipuliran, vidio sam jedan plakat (i ovo sam stvarno vidio - vjerovatno ima nešto na googlu) "Škola misterija" - to je mjesto za vas.


Kad čovjek shvati da živimo u nekoj vrsti zatvora sačinjenog od naših pet osjetila (a i naših koncepata - neprovjerenih priča i stavova koje uzimamo zdravo-za-gotovo), shape-shifting nipošto više nije nemoguć. Dapače, drugačija slika govori u prilog tome da je sve moguće. Ako vam se malo izmijeni percepcija, moguće je ‘vidjeti’ kako neka soba ili predmet naizgled ‘mijenja ‘oblik’. U biti, riječ bi bila o tome da mozak u tom trenutku dekorira i neke druge, nazovimo ih, ‘frekvencije’.

Ajmo ih za promjenu, NE nazvati frekvencijama, ako nije problem? Zašto svaka "mistična" teorija u sebi mora sadržavati jebene frekvencije, vibracije i naravno kvantnu mehaniku?
Kako wikipedija kaže: frekvencija je fizikalna veličina (jedinica je [1/sek]) koja izražava broj titraja u određenom vremenskom intervalu.
Ovdje slučajno znam da se odnosi na elektromagnetni val i na činjenicu da ljudski mozak ne interpretira sve te valove kao vidljivu svjetlost.
Ali ovako napisano, frekvencija može značiti BILO ŠTO. Uzrok titranja njihala, mahanja rukom ili micanja ruke po nekom organu. Ne mora uvijek značiti titranje naboja.

Drago mi je što su se na sljedećoj crnoj listi "lijevo-mozgovnih zarobljenika" našli znanstvenici:
činjenica jest da naše društvo stimulira sve osobine kojima se bavi lijeva strana mozga, koja svijet vidi analitički tj. u dijelovima, pa tako vješto odgovarajući na ispite za koje nam je potrebna samo lijeva strana mozga nastaju advokati, liječnici, znanstvenici, političari.
Jer ovo što govori Icke i "ljubi" Mišek nije znanost. Meni je to drago, a mislim i njima. Tako da želim još jednom naglasiti da čitanjem Ickea ne čitate nikakvu znanstvenu teoriju. Da se ne bi netko slučajno zabunio.

Kao i vama, i meni je ta priča o gmazovima bila nezamisliva, čak i kad sam proučio sve dokaze koji govore u prilog tome.
Ovakvi teoretičari se nažalost služe istim terminima kao i znastvena zajednica. Bilo bi možda pametno kad bi oni izmislili svoje termine koje će zamijenit frekvencije, vibracije itd ali pretpostavljam da bi onda bilo zbunjujuće... Ovdje se koristi termin "dokaz". On je vjerovatno najrazličitji pojam znanstvenom i "njihovom" pogledu pa se nikako nesmije miješati sa "znastvenim dokazom".
E pa da! Zašto se jedni ne bi nazivali "znanstveni dokazi", a drugi "mistični dokazi", onda bi rečenica glasila ovako:
Kao i vama, i meni je ta priča o gmazovima bila nezamisliva, čak i kad sam proučio sve mistične dokaze koji govore u prilog tome.
Siguran sam da ovo nitko neće shvatiti uvredom, pogotovo ne netko tko mrzi znanstvenike, naravno većinu: one manipulirane, pa tako vjerojatno i nevole znanost (jer ju čine ti ljudi, ili što već).


Tko bi od nas dao ruku u vatru da svijetom vladaju gmazovi iz druge frekvencije?

Iz druge frekvencije Jooj. IZ frekvencije? Možda se čini da sam cijepidlaka i da je poanta očita. Svejedno ova riječ pod HITNO se mora preoblikovati ili joj barem dati onaj isti epitet: "Tko bi od nas dao ruku u vatru da svijetom vladaju gmazovi iz druge mistične frekvencije". Jer ono sigurno nisu iste frekvecije o kojima priča znanost.

Ali zato nisu tlapnje: globalno zatopljenje (bez dokaza), postojanje Isusa-Bude-itditd (bez dokaza), nafta kao fosilno gorivo (bez dokaza), Obama Barak kao čovjek koji nosi promjenu, darvinistički pogled na evoluciju (bez dokaza)
Ni slučajno ovo zamijeniti sa znanstvenim dokazima, idemo ovo malo popravit:
Ali zato nisu tlapnje: globalno zatopljenje (bez mističnih dokaza), postojanje Isusa-Bude-itditd (bez mističnih dokaza), nafta kao fosilno gorivo (bez mističnih dokaza), Obama Barak kao čovjek koji nosi promjenu, darvinistički pogled na evoluciju (bez mističnih dokaza)

a postoje čak i oni totalni slijepci koji još uvijek misle da je Blizance srušilo 19 pripadnika neke terorističke organizacije koja je sebe nazvala „Baza podataka“ (Al Qaida znači „baza“, a izraz se odnosio se na bazu podataka, popis svih mudžahedina koje je odgojila CIA).
Jel se to meni čini ili Mišek postaje sve grublji?

Ključno je pitanje kako iz nečeg nečvrstog, nematerijalnog, nastaje svijet kakvog (mislimo da) vidimo. Atomi, elektroni itd, nisu čvrste čestice materije, već kvanti energije. Subatomske „čestice“, kao što sigurno znate, neprekidno nastaju i nestaju iz polja energija koja ispunjava sve stvari pa i naizgled prazan prostor oko nas. No, mi možemo opipati zid, vidjeti pticu.
Eto dolazimo do ključne stvari. Slažem se. Pretpostavljam da o tome isto možete naučiti puno u već spomenutoj "školi misterija".
Richard Feynman je rekao: "Onaj tko misli da razumije kvantnu mehaniku - ne razumije kvatnu mehaniku".
Očito da Mišek razumije kvatnu mehaniku, razumije ju i Icke.
A ja ne razumijem, zašto ju malo bolje ne objasne svima nama? Mislim da knjiga "najveća tajna" ima oko 400 stranica. Zašto barem 200 stranica nije posvećeno ključnom pitanju (nisam ga ja tako nazvao)?

By the way, evo još jednog tko također razimije kvantnu mehaniku:
http://www.psy-help-energy.com/
Nažalost, taj isti povezan je i s ovim.

Ali to ne radimo rukama niti očima nego - mozgom.

Niti to danas nije nepoznata stvar. Naših pet osjetila šalje impulse u mozak. Mozak ih dekodira u skladu s onim što zna i dobivamo sliku svijeta oko nas. U biti, ona se puno ne razlikuje od holografske projekcije. O tome je pisao i slavni neurofiziolog Karl Pribram.

Siguran sam da ovo podupire mnoštvo mističnih dokaza. Znanstvenih - nikako, ne zaboravimo to.

Post je objavljen 16.09.2008. u 21:29 sati.