Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tennant

Marketing

Ugostiteljstvo

Nedavno su moj prijatelj i njegova poznanica išli na kavu. Naruče oni kavu, a poznanica naruči uz to i vodu.
Konobarica upita misli li ona na vodu iz špine ili flaširanu vodu ( tj. vodu iz bočice koja košta oko nevjerojatnih 10 kuna), a ona odgovori da je mislila na vodu iz špine. Pa to se i inače tako radi koliko sam primijetio, često uz kavu ide ta besplatna čaša vode (iz špine). Nevjerojatnog li pitanja (u želji da se više zaradi), a moglo je biti i nevjerojatnog odgovora no tada bi i konobarica i poznanica zaslužile da ih spomenuti moj prijatelj okupa u toj čaši flaširane vode (jer, naručiti istovremeno kavu i flaširanu vodu teško da može normalna osoba). Zanimljivo je zaključiti da bi se u slučaju naručivanja flaširane vode možda dobila upravo voda iz špine tj. možda bi konobarica vodu iz špine prodala kao flaširanu. O da! Ne biste vjerovali kakve se stvari rade. Meni i sada se čine nevjerojatnim, ali mi je ozbiljna mlada poslovno uspješna dama pričala kako su neki konobari cijedili limun i to prodavali kao studenu pa se znalo dogoditi da mali komadić ocijeđenog limuna zaluta u tu lažnu studenu. Ista dama mi je pričala kako ona inzistira da joj se donese zatvorena bočica i da u protivnom ne želi uzeti naručeno piće; to se zove odlučnost tj. ispada da za to treba odlučnosti budući da skoro svi konobari donose već otvorene bočice pića gostima.
Ako odlučite pojesti ručak u restoranu, nakon narudžbe slijedi pitanje "Hoćete nešto popiti?" ili još bolje "Što ćete popiti?" no ne iz razloga uslužnosti nego kako bi se dodatno zaradilo. Pa čemu takvo pitanje, ako želite nešto popiti uz hranu valjda imate sposobnosti da sami kažete tj. ako ste rekli što želite pojesti i onda ušutjeli logičan je zaključak da više ne želite ništa.
A ti ručkovi često i nisu ručkovi, nekad to ispadne kao simbolična porcija odnosno kao da je dijeta u pitanju. Ali zato cijene znaju biti paprene pa pomislite kako ste obrok platili kao da ste kod stomaloga išli popravljati zube.
Pitanje je i kvalitete. Jednom sam naručio lignje i kad su stigle zagorjele nisam mogao vjerovati da su zaista zagorjele, pomislio sam da možda tako crne trebaju biti i da bi trebalo biti nemoguće da se za takvu cijenu dobije zagorjelo jelo.
I za kraj, pitanje napojnice. Nakon svega ovoga, još i napojnica da se plati? Ma, gdje to piše? Cijena je plaćena za uslugu, konobari plaću dobivaju i kakva sad tzv. napojnica!? Čija je to izmišljotina!? Pa ne želim davati mito, plaćati ga dodatno za obavljeni posao:)

Post je objavljen 06.09.2008. u 19:48 sati.