Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shirov1

Marketing

Nevjerojatni Miša Talj I.

Pošto upravo traje Taljev memorial bio bi i red da napišemo nešto o tom velikanu svjetskog šaha koji je "vladao" šahovskim tronom najkraće razdoblje od svih svjetskih prvaka.

Mihaila Nehemijeviča Talja (9.11.1936 - 28.7.1992) možemo prema šahovskom stilu usporediti sa besmrtnim Morphyjem. Taljeva vjecita spremnost na rizik, blještavilo u ocima kada je zrtvovo (prema svjedocima tog vremena), njegovi direktni napadi puni nevjerojatnih žrtava i burnih zapleta su izrazito utjecali na razvoj šahovske misli 20. stoljeca.

Image Hosted by ImageShack.us
Njegovi suvremenici su se plašili njegovog hipnotizerskog pogleda

Njegov stil igre je unio u šah 50-ih i 60-ih godina (pun strateških i pozicionih "istina") svježinu te zarazio veliki broj ljubitelja te drevne igre ka drukčijem pogledu te igre. Pogotovo klupske igrače koji su ponovo poceli igrati zabavna i riskantna otvaranja. Ne smijemo zaboraviti da trenutni svjetski prvaci diktiraju aktualnu "šahovsku modu".

Kasparov za njega kaže da Talj nije računao duge varijante već je jednostavno vidio kroz njih. Mozak mu je neprestano računao na stotine fantastičnih kombinacija. Fantazija nije znala za granice.


Image Hosted by ImageShack.us
gusar iz Rige novim stilom nokautira sve pred sobom

Jednom je na novinarski upit kako pobjediti partiju izjavio slijedeće: "Što učiniti kad trebate pobjedu? Igrati na mat? Hm,....pa protivnik će to osjetiti i preventivnim potezima sve uraditi da se taj matni napad izjalovi. Što dalje? Igrati na pozicijske slabosti? hm....pa protivnik nije lud da si jih stvori. Što onda. Jedini pravi put je onaj kojemu današnji šahisti ne žele ni "prismrditi". Taj put je težak". Umjesto preigravanja dobro uhodanih puteva i napamet naučenih varijanata Talj je za pobjedu postavio jednostavnu formulu - potrebno je dokazati da su 2+2=5!

Naravno za takvu igru troši se puno živaca, zahtjeva se ogromna fizička i psihička sprema a postotak mogucih grešaka se naglo diže.

Takvom igrom Talj je uspio u necemu sto nijedan igrac danasnjice nece uspjeti. Naravno rijec je o navijacima te ljubiteljima njegove igre koji su se mnozili ko gljive poslije kise. Bio je pravi boem koji na početku karijere nije priznavao temelje pozicijske škole koju su zagovarali Botvniki i Smislov.

Protivnici postaljinističkog režima su vidjeli u njemu novu nadu koja obećava slobodu. Zato nije ni čudno da je Talj sudjelovao u Kasparovljevom timu kad je Kasparov preuzeo Karpovu lovoriku najboljeg igrača svijeta.

Image Hosted by ImageShack.us
zajednicke analize


Talj ko klinac


O velikom talentu Miše Talja svjedoce činjenice da je naucio citati sa 3 godine, sa 5 je množio medjusobno brojeve do 1000 a sa 15 upisao fakultet u Rigi. Sa 17 godina je postao majstor te 1955 neočekivanom pobjedom na polufinalu 23. prvenstva SSSR-a ušao u finale tog tada najjačeg šahovskog natjecanja na svijetu.

...nastavak slijedi (uspon, mec sa Botvinikom, "lijecenje" od režimskog bolničkog liječenja,...)....


Post je objavljen 25.08.2008. u 18:58 sati.