Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/masterguitar

Marketing

.: Gibson - povijest i razvitak Les Paula :.

Gibson Guitar Corporation, americka tvrtka iz grada Nashville, Tennessee koja se bavi izradom glazbenih instrumenata, a najpoznatija je po svojim gitarama i proizvodnji viskija Jack Daniel'sa. Tvrtka proizvodi gitare i pod drugim brandovima kao što su Epiphone, Kramer, Valley arts, Tobias, Steinberger, i Kalamazoo. Uz gitare tvrtka prizvodi i klavire, brand Baldwin unit, zatim bubljeve Slingerland drums, i pojacala Trace Elliot amplifiers, kao i još neke potrošne materijale za glazbenike.

Povijest

Orville Gibson (roden 1856.g. u gradu Chateaugay, americka savezna država New York) poceo je 1894.g. izradivati manodline u gradu Kalamazoo, Michigan. Madoline koje je on proizvodio razlikovale su se od ostalih po obliku. Prijašnji modeli mandolina imali su ravan drveni pokrov, dno poput mjeha (kao kod lutnje) sacinjeno od više ravnih traka od drveta, dok su kod Gibsonovih mandolina pokrov i dno napravljeni od jednog ravnog komada drveta svaki, a strane od komada zakrivljenog drveta. Prijašnji modeli su bili vrlo krhki i nestabilni, dok je novi model bio cvršci, davao bolji zvuk i lakše ga je bilo izraditi.

1898.g. Orville je patentirao svoj izum, a 1902.g. osnovao tvrtku "Gibson Mandolin-Guitar Mfg. Co, Ltd". 1920ih i 1930ih Gibsonova tvrtka zaslužna je za mnoge inovacije u dizajnu gitara, i ubrzo je postalo jedan od najvecih proizvodaca gitara, a posebno je bio uspješan njihov model Gibson L5. 1936.g. predstavili su svoju prvu "elektricnu španjolsku" gitaru model Gibson ES-150, danas poznatu kao prvi komercijalno uspješni model elektricne gitare.

1950.g. nakon tržišnog uspjeha modela Feneder Telecaster tvrtke Fender, tvrtka Gibson je prešla na proizvodnju modela izradenih od jednog komada drveta. Nakon što su dizajnirali svoju prvu takvu gitaru, tvrtka je potpisala sponzorski ugovor s glazbenikom Les Paulom, cije bi ime nosio novi model. Taj model, Gibson Les Paul standard je najpopularniji model tvrtke. U kasnim 1960ima tvrtku je kupila korporacija Norlin, nakon cega je kvaliteta proizvoda i uspjeh tvrtke lagano padao. Izmedu 1974. i 1984.g. tvrtka seli proizvodnju gitara iz Kalamazooa u Neshville, ne bi li povecala zaradu. 1986.g. posrnulu tvrtku kupuju Henry E. Juszkiewicz, David H. Berryman i Gary A. Zebrowski koji je ponovno cine uspješnom i profitabilnom.



Gitara kompanije Gibson, Les Paul, je najprodavaniji model elektricne gitare svih vremena. Usprkos toj cinjenici, mnogi vlasnici te gitare nisu svjesni da je ta gitara dobila ime po njenom izumitelju Lesteru Williamu Polfusu, briljantnome jazz gitaristi koji je bio poznat po tome da je cesto prepravljao svoju muzicku opremu, dajuci joj tako bolje performanse od onih tvornickih.

Poceo je eksperimentirati sa konceptom gitare punog tijela vec 1920.-ih godina. Njegovi prvi pokušaji su bili jednostavni komadi drva, koje je dobi od starih vrata i stolova, na koje je pricvrstio po jedan „pickup“ i jednu željeznu žicu bendža. Nakon godina pokušaja i eksperimenata, napokon je izgradio svoj prvi ozbiljni instrument.
Napravljen krajem 1940-tih te prozvan „Panj“ („the Log“), nadobudni Les Paul je predložio tvrtci „Gibson Guitar Company“ svoj dizajn. No u „Gibson-u“ su ga odbili iz razloga što su bili uvjereni da ce gitara sa punim tijelom biti preteška te da nikada nece steci popularnost medu gitaristima.
Tek kada je konkurentska kompanija „Fender“ izdala gitare „Esquire“ i „Broadcaster“, koje su bile slicnog koncepta, „Gibson“ je promijenio stav i ponudio izdati gitaru. Tako je gitara „Gibson Les Paul“ izašla na tržište 1952. i postala uz „Fenderovu“ gitaru „Stratocaster“ postala ikona Rock And Rolla.
„Les Paul“ gitara se našla izvan proizvodnje samo jednom, u periodu izmedu 1960. i 1968. godine, kada je jedan drugi dizajn, takoder u pocetku prozvan „Les Paul“ ali vrlo brzo preimenovan u „SG“, izašao na tržište.
Glavna razlika izmedu gitara „Gibson Les Paul“ i „Fender Stratocaster“, je u tome što je „Gibsonova“ gitara trebala biti skupi, precizno izradeni instrument za razliku od „Fenderove“ gitare koja je bila jednostavnija, te slagana od više dijelova.

Trebalo je desetak godina da priznati svjetski glazbenici uoce potencijal „Les Paula“, jer na kraju, to je najbolji nacin promocije. Keith Richards („Rolling Stones“), Jimmi Page („Led Zeppelin“), Eric Clapton („Cream“) su bili oduševljeni tonalnim mogucnostima modela iz 1959. godine, te gitari priskrbili milijunsku publiku diljem svijeta.

Baš taj model gitare danas može lagano dostici cijenu izmedu 100,000 i 250,000 americkih dolara. No nema razloga za brigu. Kompanija „Gibson“ gotovo redovitim mjesecnim ritmom objavljuje nove modele gitara sa puno prihvatljivijom cijenom, no to su ipak vrlo cijenjeni instrumenti, vrhunske izrade, te vecina „amaterskih“ gitarista može samo sanjati o jednoj takvoj gitari.

Neki najpoznatiji gitaristi koji su koristili „Gibson“ gitare:
Slash, Jimmy Page, Gary Moore, Pete Townshend, Duane Allman, Eric Clapton (u periodu „Creama“), Ace Frehley, Peter Green, Mick Taylor, Zakk Wylde, Buzz Osborne, Mark Knopfler, Noel Gallagher, Steve Jones, Mick Jones, Billy Gibbons, Marc Bolan, Frank Zappa, Randy Rhoads.


Post je objavljen 17.08.2008. u 19:40 sati.