Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zokacmajstor

Marketing

Luka Modric

Da je hrvatski reprezentativac Luka Modric najvece pojacanje Spursa u ovoj sezoni, i jedan od igraca koji ce pomoci Spursima ostvariti cilj odnosno napasti jednu od prve cetiri pozicije Premiershipa, dokazuje i njegovo pojavljivanje na naslovnici prvog broja službenog glasila Tottenhama.
Image and video hosting by TinyPic
Modric je privukao pažnju zagrebackog Dinama, te tamo zapoceo karijeru iako je bio na provjeri u splitskom Hajduku, no, u konkurenciji s Grgurovicem nije prošao. Prije toga, trenirao je kratko u Zadru odakle ga je u Zagreb usmjerio trener Tomislav Bašic. Prvo je zajedno sa Landekom i Džidicem poslan na posudbu u BiH, u Zrinjski iz Mostara. U cvrstoj i gruboj bosanskoj ligi fizicki je jako ocvrsnuo i time prvi puta postao miljenikom navijaca, postavši sa 18 godina najbolji igrac lige, iako se klub jedva spasio od ispadanja. Ta godina uvelike je pomogla u njegovoj karijeri. Iako ga je Dinamo htio ostaviti u Zrinjskom, uslijedila je posudba u zaprešicki Inter koji je s njim u momcadi u prvom dijelu sezone 2004/05 bio suvereno na 1. mjestu, te postao ozbiljan kandidat za naslov prvaka. 21. prosinca 2004. primio je nagradu Vecernjeg lista za najvecu nadu hrvatskog nogometa, a uz to bio je i 4. najbolji igrac lige.

Na polusezoni se vratio u maticni Dinamo koji je potom ispao u Ligu za ostanak, a Inter se nije uspio zadržati na prvom mjestu, i završio kao doprvak Hrvatske. No, nakon velikih promjena u i oko momcadi, Dinamo je krenuo u jednu od svojih najuspješnijih sezona u HNL-u, te prakticki tokom cijele sezone držao prvo mjesto koje mu na kraju nije pobijeglo. Desetka Modric bio je jedan od najvažnijih igraca Dinama uz kapetana Mamica i nesavladiv napadacki dvojac Bošnjak-Eduardo. Svojim pogocima rješio je 2 derbija sa Hajdukom, jedan na Poljudu, a jedan na Maksimiru, ukljucujuci pogodak najvecem konkurentu sezone Rijeci na Kantridi. Sjajnim igrama u klubu dobio je i poziv u reprezentaciju, nakon kvalitetnih igara u mladoj vrsti. U Dinamo su stigle ponude velikih europskih klubova za njega, no navodno su odbijene i Modric je ostao u Zagrebu, potpisavši desetogodišnji ugovor sa Dinamom koji završava 2015. godine.

Sezone 2006./07. opet osvaja naslov prvaka, no famozni trojac Modric-Eduardo-Corluka od kojeg se puno ocekivalo van granica Hrvatske zapeo je pred vratima skupina Lige UEFA izgubivši od francuskog Auxerrea. Naslov prvaka Hrvatske je, naravno, osvojen. Sezonu potom nastavio je sa izvanrednim igrama, odvevši klub do skupina Kupa UEFA nakon eliminacije velikog Ajaxa. Kao kapetan kluba vodio je momcad suvereno kroz ligu, uvijek bivši medu najboljima na terenu bez obzira na protivnika i važnost utakmice.

Nakon nekog vremena o standardno dobrim igrama se više nije pricalo, vec je glavna tema postala u kojeg ce se nogometnog diva i za koju rekordnu svotu prodati, kako od strane domacih tako i stranih, pogotovo engleskih, medija. U igri su navodno bili svi veliki svjetski klubovi od Barcelone preko Chelsea do Arsenala. Nakon sastanka Zdravka Mamica, njegova menadžera, sa samim Abramovicem i gazdama nekih Premierligaških klubova na opce je iznenadenje, pa i samog Modrica, odluceno da ce za placu od 3 milijuna eura godišnje ostati još godinu dana u Dinamu.

Medutim, Luka se nije pomirio sa ostankom, te najavio siguran odlazak iz kluba na ljeto. Nakon još jednog osvojenog naslova prvaka u noci sa 25. na 26. travnja dogovoren je potpis 12 milijuna eura vrijedan 6-godišnji ugovor sa londonskim Tottenhamom, dok ce Dinamu transferom pripasti cak 21 milijun eura.
Image and video hosting by TinyPic
U debiju protiv Argentine u švicarskom Baselu, gdje je Hrvatska pobijedila 3:2, Modric je bio najbolji igrac na terenu, te su zapocele špekulacije o zainteresiranosti Bayerna i Werdera za tog mladog igraca. No, na SP-u u Njemackoj izbornik Kranjcar dao mu je malo minuta u utakmicama sa Japanom i Australijom. Dolaskom Slavena Bilica na mjesto izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije Modric je stekao status nezamijenjivog, te u debiju novog izbornika postigao pogodak rezervama Italije u Livornu za konacnih 2:0. Bio je to, ujedno, i njegov prvijenac u kockastom dresu.
Image and video hosting by TinyPic
Bilic ga koristi na poziciji zadnjeg veznog, i dosad nije odigrao niti jednu lošiju utakmicu, štoviše, uvijek se nalazi medu najbolje ocjenjenim igracima reprezentacije. Kasnije ga je izbornik uz Roberta i Niku Kovaca prozvao najbitnijim igacem izabrane vrste. Upravo te utakmice su mu i donijele toliku popularnost na Starom kontinentu.

Kao igrac vrlo je specifican po pružanju najboljih igara iskljucivo protiv najjacih, kad je najpotrebnije. U dresu reprezentacije bio je najbolji igrac u pobjedama nad Argentinom (3:2) i Engleskom (2:0, 3:2), dok je kao igrac Dinama najbolji bio uvijek u derbijima sa Hajdukom i Rijekom, te u srazu sa Arsenalom ili Ajaxom. Svejedno, i protiv znatno slabijih suparnika, nikada ne odigra lošije od barem dobrog, dokaz cega su skauti inozemnih klubova koji ga prate na svakoj utakmici.



Post je objavljen 14.08.2008. u 23:52 sati.