Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tennant

Marketing

Utakmica Szombathely - Arsenal

Kada sam 2006.godine vlakom išao na nastup svoje omiljene grupe Pet Shop Boys u Sopron, mađarski grad koji je blizu Beča, zapamtio sam usputnu stanicu Szombathely. Zanimljiv naziv, pa sam zaključio i da je mjesto zanimljivo te da ću prije ili kasnije posjetiti i taj grad.
Vijest da će u Szombathely doći veliki nogometni klub Arsenal odigrati prijateljsku utakmicu s klubom iz navedenog grada 22.7.2008. godine bila je dodatni razlog da se odlučim za posjet tom gradu.
Bilo je divno opet putovati vlakom u Mađarsku. Volim Mađarsku. I Mađarice, naravno. Lijepe zanimljive dame koje pridaju pažnju odijevanju, trude se pratiti specifičnu mađarsku modu. Ni Szombathely nije drukčiji po tom pitanju, u to sam se uvjerio čim sam izašao iz vlaka i prošetao.
Nakon razgledavanja zanimljivog grada i zanimljivih Mađarica, trebalo je otići do stadiona budući da se bližio početak utakmice. Nije bilo greške, znao sam da samo trebam slijediti euforične navijače koje sam ugledao.
Cijena od 4000 mađarskih forinti za ulaznicu i nije tako mala, no puno manja od 25000 forinti (za koliko su se prodavale najskuplje ulaznice za tzv. najbolja mjesta). Usporedbe radi, cijena dnevne ulaznice za VOLT festival u Sopronu (ukljućujući i spomenuti nastup Pet Shop Boys-a) iznosila je 4500 forinti 2006. godine. Kada već spominjem Pet Shop Boys i Arsenal, navest ću i da je Chris Lowe iz Pet Shop Boys-a navijač Arsenala te da je radio pjesmu "Do the right thing" za legendarnog napadača Iana Wrighta koji je bio glavna zvijezda Arsenala 1990.-ih godina.
Došavši do stadiona, primijetio sam nebodere oko stadiona. To mi je bilo zanimljivo, radilo se o neboderima koji su slični neboderima koje se nalaze uz neke hrvatske stadione.
Atmosfera je bila žarka, Mađari su bili sretni i ponosni što Arsenal igra baš na njihovom ne tako velikom stadionu.
Igrači domaćeg kluba bili su nadasve motivirani, odmah se to vidjelo. Hrabro su krenuli u utakmicu koja se mogla nazvati "David protiv Golijata" s obzirom da se mali (donedavno drugorazredni) mađarski klub trebao boriti protiv velikog engleskog (odnosno svjetskog) kluba. Međutim, Mađari kao Mađari, pokazali su se kao pravi ratnici; nisu samo imali dres koji je podsjećao na njemačku reprezentaciju (bijeli gornji dio dresa, crni donji dio dresa), već su se i borili poput njemačkih reprezentativaca. Ne samo da su se uspjeli obraniti, već su nakon 20-ak minuta igre i zabili gol te uzrokovali golemo veselje među domaćim navijačima koji su u posebnom raspoloženju bili sve do par minuta prije završetka prvog dijela utakmice kada je Arsenal ipak uspio izjednačiti. U nastavku utakmice, rezultat se nije mijenjao, ostalo je zanimljivih 1:1.

Post je objavljen 26.07.2008. u 11:46 sati.