Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ulicanokturno

Marketing

MAGIJA 3/4

ČAROBNE SPOSOBNOSTI
Transformacija animagusa
Animagus je čarobnjak ili vještica koji se, po svojoj volji, pretvara u određenu životinju. Ova sposobnost nije urođena: potrebno ju je steći kroz čarobne načine. Svi su animagusi obvezni registrirati svoje sposobnosti centralnoj vlasti; nezakonito je imati ovakvu sposobnost bez prethodne registracije. Svaki animagus ima specifičan životinjski oblik i ni na koji način se ne može transformirati u neku drugu životinju. Isto tako, animagus ne može odabrati u koju će se životinju ubuduće moći transformirati: životinja je jednostavno prilagođena svakom pojedincu i njegovoj osobnosti. Animagusi se razlikuju od vukodlaka jer imaju potpunu kontrolu nad svojim transformacijama te nakon nje zadrže sve umne, psihičke i duhovne sposobnosti, dok su transformacije vukodlaka nenamjerne i uključuju teške i ozbiljne promjene u osobnosti.
Transformacija metamorfomagusa
Metamorfomagus je čarobnjak ili vještica sa urođenom sposobnošću da mijenja svoj izgled po vlastitoj volji. Sposobnost je nemoguće dobiti bilo kojim čarobnim načinom, niti ju se može naslijediti. Smatra se da je rezultat genetske mutacije ili neke druge nenasljedne anomalije, a posjeduje se od rođenja do smrti.

PARSELSKI
Parselski jezik je jezik sporazumijevanja zmija. Najčešće ga se povezuje sa crnom magijom, a osobe koje posjeduju sposobnost razumjeti i koristiti ga ("Parsel-usti") veoma su rijetki. Vještina je koju se ne može steći učenjem, već ju se nasljeđuje genima (ili korištenjam crne magije i opasnih čarolija). Harry Potter je parsel-ust: on je tu sposobnost dobio kao jedan od brojnih "nusprodukata" nakon Voldemortova pokušaja da mu oduzme život. Ostali su poznati parsel-usti: Salazar Slytherin i njegovi potomci poput obitelji Gaunt (Marvolo, Morfin, Meropa), Lord Voldemort i Herp Odurni.

LEGILIMENCIJA I OKLUMENCIJA
Legilimencija je čarobna vještina izvlačenja osjećaja, sjećanja i uspomena iz uma druge osobe - čarobni oblik "čitanja misli". Isto tako, dopušta prenošenja vizija i sjećanja drugoj osobi, bez obzira bila ona stvarna ili izmišljena. Čarobnjak ili vještica koji posjeduje ovu sposobnost naziva se legiliment i sposoban je, primjerice, otkriti laži ili prijevare kod druge osobe, svjedočiti uspomenama i sjećanjima iz prošlosti druge osobe ili "usaditi" lažne vizije u tuđi um.
Suprotna vještina legilimenciji jest oklumencija, kojom pojedinac može spriječiti legilimenta u njegovom pokušaju razotkrivanja misli i sjećanja koje su proturječne pojedinčevim riječima i radnjama ili pregraditi pojedinačne osjećaje.

Post je objavljen 24.06.2008. u 11:58 sati.