Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/denisavdagic

Marketing

Eurosong kao prvorazredni politički događaj

Kako su se političke i druge tenzije oko Eurosonga počele smirivati, tako sam se odlučio na vlastitu rekapitulaciju ovog glazbeno-političkog događaja.

Od ranih dana, od starih sjećanja iz stare Juge, ostalo mi je negdje zakopano u mozgu prenemaganje društvene elite glede Eurosonga. Sjećam se kako su svi, ali apsolutno svi, par dana prije, a potom i danima poslije samog događaja pričali o tih magičnih tvelv points. Kako se bodovi očekuju od Italije, zašto nam je Grčka dala samo bod, a Turska pet bodova, kako nas Nijemci opet mrze jer nam nisu dali ni bod i kako nastaje prijateljstvo s Francuzima jer su nas počastili s visokih deset bodova!?

Mase su razdragano nekada slavile Talijane jer bi nam poklonili visokih dvanaest ili prozivale nesmiljenu Englesku jer nas je u bodovanju izostavila. Svaki dodijeljeni bod pažljivo se vrednovao u CK SKJ (za onih par koji ne znaju Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije), a svaki bod koji je Juga dijelila brižno se raspoređivao prijateljskim zemljama.

Juga je onomad bila jedina komunistička država koja je sudjelovala u toj paradi koja je oduvijek bila sve, samo ne natjecanje za pjesmu Europe. Došla su nova vremena, mi više nismo komunistička zemlja, a komunizma u Europi više nema. Istodobno, sve bivše crvene zemlje danas sudjeluju u Eurosongu.

Dok se broj zemalja koje nastupaju promijenio, razmišljanja nisu… I danas se u svemu traži politički naum, pa tako moja jedna prijateljica reče, sve je jasno, Rusi su pobijedili u Srbiji!?

Moram priznati da sam se zabavljao ovih dana čitajući kolumne i članke po novinama, te gledajući reportaže i priloge na televiziji. Pa tako s jedne strane mnogi prozivaju način glasanja jer susjedi daju najviše susjedima, slični sličnima, prijatelji prijateljima, dok drugi prozivaju Srbiju, kako je mogla tako malo bodova dati našim Kraljevima…

Putin je slavodobitno proglasio veliku pobjedu Rusije, dok Grci, Armenci i drugi koji su se smatrali favoritima ovih dana dobro promišljaju odnose sa zemljama koje su im dodijelile malo bodova.

Činjenica je da smo mi Europljani prilično udareni ljudi. U apsolutno svemu tražimo politiku, zlobu, prevaru, izdaju… Nismo u stanju niti izabrati jednu pjesmu koja bi pokazala što Europa kao kontinent ima za prikazati, a da to ne upakiramo u nekakav politički omot.

Dan poslije, sjedio sam na kavi i slušao razgovor dvojice "birtijaša", pa jedan kaže kako je mislio glasati za Ukrajinu, ali kaže, odustao je jer je bilo bolje da glasa za Ruse, jer, dobro je da damo Rusima koji bod!? Drugi je pak nonšalantno tvrdio kako je glasao za Srbiju, jer kako reče, neka se poprave naši susjedski odnosi. Tek onda, nakon priče o glasanju, počeli su pričati što im se doista svidjelo, od žena, pa do pjesmi…

Najgore od svega, cijeli taj show organiziraju nacionalne javne televizije Europe, koje uglavnom u svojim statutima imaju klauzulu čuvanja nacionalne kulture i jezika, a da vam nitko prije gledanja Eurosonga ne kaže iz koje je zemlje koji izvođač, teško bi mogli znati ili pogoditi.

Srbija se ove godine iskazala u organizaciji, što je i razumljivo. Relativno male nebitne državice sa lošim demokratskim procesima iskazivat će se uvijek u organizaciji takvog događaja, a kako bi svom narodu reprezentirali veličinu i snagu svoje zemlje. Od Rusije možemo očekivati sličnu stvar. Sigurno će napraviti velebnu manifestaciju kako bi prikazali veličinu, dominaciju i snagu svoje zemlje, i kulture, iste kulture koja očito pjeva na Engleskom jeziku, a pjesme im produciraju Amerikanci…

Post je objavljen 27.05.2008. u 14:24 sati.