Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/invertebrata

Marketing

La Scala, Srdelici na poklon

Srdelica danas ima rođendan! E pa sretan rođendan Srdelice! Srdelica je za rođendan poželjela jednu glazbenu! I dobila ju je! Ne znam koliko još želja imaš, no pazi što želiš, možda se i ostvare ^_^


Image and video hosting by TinyPic

Riječ-dvije o poklonu:

Reći zašto volim La Scalu istovjetno je objasniti nekome zašto volim svoju ljubljenu. Prosto rečeno - zbog njene kose, mimike lica dok priča u zanosu, zbog prirodnosti pokreta, figure tijela, temperamenta, razigranosti, snage koju nosi etc., umanjuje moju ljubav jer je specifira, dijeli i u konačnici degradira. (uvijek ostaje neki nedjeljivi ostatak.) Nema "zbog". Volim je i gotovo. ( Iako je meni najdraži argument : Volim je jer sam joj prišao toliko blizu da ne vidim samo nju već smisao svega što jest - vidim beskonačnost nje same.*) Tako ja neću nabrajati razloge zašto je upravo La Scala najveličanstveniji izraz svetosti sadašnjeg trenutka. Razlozi su uvijek trivijalni. A uvjeravati nekoga u nešto često je i znak sumnje u vlastita uvjerenja. Ali ja ne sumnjam. Ok. Idemo dalje.

La Scala ima jednu malu osobnu povijest. La Scala je bila moje otkriće. Dugo sam je vremena ljubomorno čuvao samo za sebe kao za-sve-ostale-izgubljenu škrinju punu tajni. Nitko nije znao za nju. Bio sam veličanstveno sam. Kad bi netko ušao u sobu smanjivao bih volume i prebacivao na nešto opće znano, kao recimo The Koln Concert. La Scala je bila moj tajni biser. Moj ivory tower. Ne moram napominjati da je imala nevjerojatna magijska i terapeutska svojstva (O da! Stvarala je svjetove!). Dovoljno je bilo jedno slušanje da se provjetre sva čula, senzacije i emocije koja su me morila tih dana. Svaka bi dobila svoj trenutak i obznanjena zadovoljno nestajala natrag u tminu. Postupak je jednostavan: prvih 36 minuta evociram sve besjede moje podsvijesti, sve tajne sjećanja, agonije žudnje, nemire sumnje, nezadovoljstva i straha sve do intuicijom demarkiranog trenutka gdje bi ih pustio i prihvatio u nadolazećoj kornukopiji posvemašnjeg radikalnog prevrata, raskrinkavanja i naposljetku ponovnog rađanja duše.
Zahvaljujući mojom voljom i Srdelicinom rođendanu, imate doista jedinstvenu priliku poslušati zadnjih osam minuta - rađanje jedne duše.

Image and video hosting by TinyPic

Naravno, moje sebično čuvanje nikome meni u blizini znane tajne nije se moglo zauvijek prolongirati. Magijska svojstva su rasla i što me više opčinjavala to sam imao nezadrživu težnju da otkrijem svoju tajnu nekome. Ali ne bilo kome, samo posvećenome. Nisam bio dramatičan u izlaganju. Rezignirano sam dijelio tajni biser kako bi možda prošla neopažena među klikerima. Prvo sam njoj uručio. Zatim bliskim prijateljima koji su prošli cijeli niz inicijacija. Zatim već i poznanicima koji su bili zainteresirani da bi na kraju velikodušno preporučivao i drage volje slao snimke diljem Planete Zemlje. Naravno, što je više ljudi potvrdilo magična i terapeutska svojstva La Scale, sve sam ih manje ja nalazio u njoj. Sada, nakon nekog vremena, više se ne mogu niti sjetiti da li sam na jedno od onih prvih slušanja doista levitirao u bitku sreće ili sam to umislio. Ne mogu se sjetiti niti da li sam kriknuo plačem koji puta. Magije je svojevremeno nestalo. Možda je nikada nije niti bilo. Tko će znati. Sada me samo ponekad tu i tamo štrecne ispod rebara kad čujem neke tamne intervale pa se zanesem i pomislim kako je ovo neobično lijepo. I budem sretan duže nego obično.

Izvoliš:




*We take up something--we know it is finite; but as soon as we begin to analyze it, it leads us beyond our reason, and we never find an end to all its qualities, its possibilities, its powers, its relations. It has become infinite.
Vivekananda

Post je objavljen 12.05.2008. u 00:06 sati.