Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rebellion3

Marketing

"Sloboda Tibetu"

"Iz Tibeta smo proizveli mitski entitet u koji projiciramo vlastite snove. Oni kojima je žao što nestaje tradicionalna tibetanska kultura zapravo žele da Tibetanci budu izvorno spiritualni umjesto nas, kako bi mi mogli nastaviti živjeti u apsurdnoj potrošačkoj igri. Njih konkretni Tibetanci zapravo ne zanimaju", tvrdi slovenski psihoanalitičar i filozof Slavoj Žižek.

"Tibetanski budizam odražava hedonističku duhovnost novog doba i pretvara se u dominantnu ideologiju, uz spretnu Dalaj Laminu propagandu", iznio je Žižek u razgovoru za ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Žižek navodi da su predodžbe kako je Kina okupirala Tibet i da zatire njegovu kulturu idealizirane slike s malo veze s realnošću jer je Tibet prije toga bio teološka država, a budističke hramove po njegovim riječima rušili su u vrijeme Maove kulturne revolucije uglavnom sami Tibetanci.

Kineski strahovi od destablilizacije TIbeta nisu nimalo iracionalni jer se CIA još od sredine prošlog stoljeća sustavno miješala u poticanje protukineskih demonstracija, navodi Žižek.

Teško je vjerovati da američke obavještajne službe, koji i inače čine sve samo ne ono što je u interesu američkog naroda, jer nisu postavljene niti upravljene od naroda niti za narod, već od nekih viših sfernih krugova, nisu i ovdje gurale nos prije ovih nereda u Tibetu.

Kina je poznata kao zemlja koja radi potiho. Koja svoju priliku da uspostavi dominaciju svijetom čini strpljivo, a ne energično i često nepromišljeno poput SAD-a ili Rusije.

Kina tiho gradi svoje gospodarstvo, tiho gradi svoj sport, tiho gradi i svoje naoružanje, svoj svemirski program. Sve to radi potiho...
Zar je uistinu onda normalno da jedna 'tiha' Kina odjednom krene gušiti tibetansku slobodu i prava njegovih žitelja. I to pred Olimpijske igre u svojoj zemlji, kada su oči cijeloga svijeta uperene u njih? Zar bi jedna 'tiha' Kina skrenula pozornost cijeloga svijeta na sebe? I prikazala se u negativnom kontekstu?

Teško je to povjerovati...Bar meni. A s druge strane... Lako je povjerovati da su demonstracije u Tibetu potaknute od 'viših instanca' koje su vrlo vjerojatno financirane i potpomognute sa Zapada. Koliko je sam Dalaj-lama umiješan u cijelu priču, teško je procijeniti (iako njemu kao vrhovnom poglavaru budističke ideologije odgovara ovakva propaganda koju sada mediji i razni 'trendmakeri' šire po Zapadu reklamirajući budističku spiritualnost), možda je i on sam izigran, poput Kine, poput cijeloga svijeta, poput nas samih, poput mene.

Jer, i mene je evo...skoro povela želja da se priključim ovom cvjetajućem svjetskom valu podrške Tibetu i protesta Kini.

Ali...postavlja se temeljno pitanje ljudske civilizacije.

Što je istina?

Post je objavljen 13.04.2008. u 22:15 sati.