Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/denisavdagic

Marketing

Upucao VIPnet, Tele2 i T-mobile… Možda zbog 1,22 kune…

Baš sam se "začudio", čitam u novinama kako je u subotu netko upucao bazne stanice mobilnih operatera na Črnomercu u Zagrebu.

Još se ne zna tko je upucao mobilne operatere? Zašto ih je upucao? Čime ih je upucao? Naime, na baznim stanicama svih triju mobilnih operatera na jednoj od stanica na Črnomercu nalaze se rupe od metaka, ali još nije jasno dali od strojnice ili pištolja! I sad novinarka se pita zašto je to netko učinio? Uz to iznosi podatke o tomu kako je najbolje prošao Tele2, osrednje T-mobile dok je VIPnet prošao najlošije jer je zbog jednog metka crkao klima uređaj!

Naravno, mislim da je apsolutno barbarski čin pucati u bilo što, pa bile to i bazne stanice mobilne tvrtke kojom ste nezadovoljni. No, razmišljam si malo zašto bi to netko učinio, palo mi je sto razloga na pamet… Razmišljajući o tomu počeo sam razmišljati o cijenama usluga i shvatio jednu jako bizarnu činjenicu!

Korisnik sam VIPneta od samog početka rada te tvrtke u Hrvatskoj, a koristio sam usluge i druga dva mobilna operatera. No, VIPnet prepaid opciju imam od starta. I sad, bez obzira na sve one informacije kojima nas obasipaju preko medija o tome kako su usluge mobilne telefonije pojeftinile, upravo sam shvatio kako je od 1999. (ako se dobro sjećam tad je VIP počeo s radom) cijena poziva za VIPme korisnike unutar VIPnet mreže bila i ostala 1,22 kune! Zamislite, to je gotovo deset godina, u kojima cijena poziva nije promijenjena. I sad Agencija za telekomunikacije (HAT) priopćava kako su cijene pale i dalje padaju. Da, pale su, na VPN poslovnim linijama, ali za nas krajnje potrošače sve je ostalo isto. Naravno, ima tu nekoliko različitih tarifa s kojima prođete nešto jeftinije, ali sve u svemu cijena bez korištenja posebnih tarifa je ostala ista.

Znači ja plaćam 1,22 kune od početka, a iz HAT-a objavljuju slijedeće (veljača 2008. godine):

"Sve je jeftinije i mobilno telefoniranje. U posljednjih tri godine, mali korisnik mobilnih telefona za razgovore tako plaća 23 posto manje, za srednje je korisnike cijena niža za oko 37 posto, a za velike korisnike 40 posto. Tijekom 2007. godine cijene korištenja u pokretnim mrežama snižene su do 18 posto. Iz HAT-a su izjavili kako su dva osnovna razloga za pad cijena: tržišno natjecanje ali i korištenje usluga prenosivosti broja."


Ili…

"U Hrvatskoj je u posljednje četiri godine mobilna telefonija pojeftinila 22 posto, a fiksna između sedam i 33 posto, izvijestio je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, govoreći o radu Agencije za telekomunikacije na sjednici Vlade u četvrtak.

U Hrvatskoj ima više od 1,8 milijuna pretplatnika fiksnih mreža te 4,6 milijuna pretplatnika mobilnih mreža. Kalmeta je kazao da hrvatski građani znatno više troše na telefoniranje nego za električnu energiju. Najavio je da Agencija u ovoj godini očekuje pojeftinjenje mobilnog telefoniranja do 10 posto, a u fiksnoj mreži do pet posto, jer se, kako je rekao, očekuje povećanje broja operatera."


Eto, ne znam kako, ali sve je jeftinije, a i dalje 1,22 kune. To može samo kod nas…

Post je objavljen 25.03.2008. u 18:04 sati.