Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrtlarstvo

Marketing

Gredice i prolazi

Prije sam opisivao „sustav gredica i prolaza“ te sam ga počeo praviti. Naravno ne sve odjednom nego pomalo, kako što sijem. Nevidim razloga za žurbu.

viđao sam u vrtovima da su popularne daske kao stazice ali to na sijenu nebi palilo jer bi ih sijeno uskoro prekrilo pod utjecajem vjetra i kiše.

Prvu sam gredicu priznajem „upropastio“ na način da sam izmjerio dimenzije i pozabadao kolce te špag zavezao za njih.
Na drugoj sam se gredici dosjetio da bih mogao napraviti gredicu koju ću moći „razmontirati“ po potrebi. Isto sam uzeo 4 kolca, izmjerio, te ih zabio u zemlju ali pod određenim kutom.
Gledano iz profila kolci su zabodeni pod malim kutom iz razlogašto će se ovako izravnati pod uzjecajem vučne sile špage. Da sam ih odmah zabio ravno, iskrivili bi se u krivom smjeru.
Gledano tlocrtno kolci su također zabodeni pod kutem s obzirom na 2 špage koje se odlanjaju na njega.

Image Hosted by ImageShack.us


Špage nisam vezao za kolce nego sam ih na jednom kraju špaga napravio čvor ali sa malim kružnim ostatkom na kraju. To sam stavio na jedan kolac i otišao do drugog. Kleknuo sam kraj njega i prsima ga pritisnuo prema susjednom (kako bih dobio nategnut špag) te na isti način napravio fiksnu omčicu. Kad sam se digao špaga je onemogućavala kolce da se vrati u prvobitni položaj i bila je napeta što sam i želio. Naravno ne pretjerivat da se kolci isčupaju. A ako se to i desi, špaga se lako skine te se kolci ponovo zabodu.

Image Hosted by ImageShack.us


Za zabadanje je najbolje koristiti mokru zemlju, rukavice i vlastitu težinu. Kolce sam jednostavno pozabadao oslonivši se na njih.

Ovaj način mi omogućava da gredice razmjestim kako želim, smanjim ih ili povećam bez previše muke čak i kad povrće raste. Samo skinem špagu i rezmjestim kolce.
Pošto u vrtu imam veoma glinovitu zemlju ne mogu si dozvoliti da gazim po cijelom vrtu jer se zemlja utaba i bude veoma tvrda. Prolazi smanjuju taj problem samo na te prolaze, gdje ionako nije važno kakva je zenlja ispod sijena jer se tu ionako hoda, ništa ne raste. Istina je da je to gubitak prostora ali mislim da se isplati žrtvovati.



Post je objavljen 18.03.2008. u 18:13 sati.