Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/berix

Marketing

Pametno pitanje

Koliko bi bili nesretni, kada ne bi bili nesretni zbog toga jer smo nesretni? (Eckhart Tolle)
Ovo je po meni vrlo značajno pitanje.

Negativni osjećaj najčešće dolazi u paketu u kojem su sljedeće komponente:
1. negativni osjećaj vezano za nešto (npr. strah, napetost, briga, ...)
2. negativni osjećaji koji su povezani sa točkom broj 1. (npr. ljutnja jer se bojimo u situacijama gdje nam razum govori da se ne bi trebali bojati, sram da nismo mirni u situacijama gdje se to od nas očekuje i sl.)
3. raznorazni filmovi i misli koje još dublje pojačavaju točke 1. i 2. (npr. "Nikad se neću toga uspjeti riješiti", "Opet mi se to događa", "Sam sebe zavaravam" i sl.)

Prvo pravila rupa je: kada si u rupi, prvo što trebaš napraviti je prestati kopati dublje. Točke 2 i 3 predstavljaju upravo to dublje kopanje.
To je kao da imate jaku prehladu i onda umjesto da ležite u krevetu i pijete čaj, idete trčati po jako hladnom vremenu i kiši. To trčanje su točke 2 i 3.

Primjer 1.
Kod mene je prisutna u određenoj mjeri socijalna anksioznost - ponekad više, ponekad manje, no činjenica je da je trenutno prisutna. I to spada pod točku 1. Međutim, to mi više i ne predstavlja neki veliki problem zato jer su iz prijašnjeg paketa skoro potpuno nestale točke 2 i 3. Meni je postalo OK da ću se u interakciji s ljudima osjećati napeto, smušeno, smotano i sl. I kada to postane OK, zapravo intezitet neugode se smanjuje - jer sada više nisu tri izvora neugode, nego samo jedan. Dapače, smanji se toliko da mi je i sve češće dostupan prostor unutarnjeg mira - gdje usred interakcije zapravo postanem prilično miran i bez neke neugode. Taj prostor unutarnjeg mira mi je postao dostupan nakon što su točke 2 i 3 oslobodile prostor - i onda zapravo dobivam utjecaj i na prvu točku.

Primjer 2.
U prošlom postu sam pisao o neraspoloženju koje mi se je dogodilo. Jedno sat - dva nakon što sam objavio taj post, neraspoloženje me je prošlo - kako došlo, tako je i otišlo.
Meni je to iskustvo bilo znakovito jer sam primjetio da je prisutna samo točka broj 1, ali ne i točke 2 i 3 - i to je meni pokazatelj mog napretka u odnosu na moja prošla iskustva.

Ono što se meni sviđa je širiti na jedan nenametljiv način poruku koju sam objasnio u ovom postu jer upravo takav pristup kada ga se usvoji (a za to ponekad treba dosta vremena) zapravo i eliminira točke 2 i 3.
Ono što mi se npr. sviđa kod Neinog posta o anksioznosti (i komentara na taj post) je upravo promocija tog stava - sasvim je OK biti socijalno anksiozan (točka 1) i to nije nešto zbog čega bi se trebali imati neke dodatne neugodne emocije (npr. sram, ljutnju, strah i sl.)

Post je objavljen 14.03.2008. u 01:34 sati.