Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/montecile

Marketing

ASTRONAUTIČKI POST

Uz potpunu pomrčinu Mjeseca koja je bila noćas i na svu sreću bili smo u milosti oblaka, ima još nekoliko astronautičkih novosti.

Naime, američki špijunski satelit USA-193, lansiran 14.12.2006. i o kojem se moglo čuti proteklih dana u medijima, pogođen je raketom sa američkog ratnog broda blizu Havaja. Krhotine satelita ući će u atmosferu kroz narednih nekoliko tjedana. I prije nego je satelit pogođen, rizik da nekog pogodi na Zemlji ili da se sruši na neko naseljeno mjesto je bio malen, a nakon ovog događaja, rizik je još manji. Prema izjavi američke vlade, glavni razlog za poduzimanje ovog čina je hydrazine. Od cijele priče jedino još preostaje izgaranje krhotina u atmosferi, a ukoliko se to bude vidjelo iz naših krajeva, svakako treba uposlit kamere i fotoaparate :)

Druga novost je da se Space Shuttle Atlantis, koji je uspješno obavio misiju na Međunarodnoj svemirskoj postaji kamo je dopremio dvije milijarde dolara vrijedan europski istraživački laboratorij Columbus, vratio na Zemlju. Na ovoj priloženoj snimci odvajanja od ISS-a i slijetanja, može se vidjeti i dio Hrvatske.



Ugodan vam dan, a vama koji ste zavijali noćas na Mjesec, ugodan san!



Post je objavljen 21.02.2008. u 13:15 sati.