Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/montecile

Marketing

POMRČINA MJESECA

Kako naš planet Zemlja kruži po eliptičnoj stazi oko naše zvijezde odnosno Sunca, tako i Mjesec kruži oko Zemlje. Zbog toga ponekad Mjesec prođe kroz Zemljinu sjenu, a ponekad na Zemlju baci svoju sjenu. To je na neki način jednostavno rečeno zašto se događaju pomrčine.

Sutra, odnosno noćas, 21.02.2008. dogodit će se potpuna pomrčina Mjeseca koja će, osim iz naših krajeva, biti vidljiva iz jednog dijela Afrike, Sjeverne i Južne Amerike.

Detaljnije na slici:

Slika preuzeta od Sky & Telescope

Ulazak Mjeseca u Zemljinu sjenu počinje u 02:42h, najdublje u sjeni će biti u 04:26h (maksimum), a iz sjene počinje izlaziti u 04:51h. U 06:09h Mjesec će potpuno izaći iz sjene.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Kliknite na sliku za veći prikaz

Na svojoj putanji oko Zemlje Mjesec se nađe na suprotnoj strani od Sunca svakih približno 29,5 dana, koliko mu, gledano sa Zemlje, treba da napravi puni krug. Zbog nagiba njegove ravnine vrtnje oko Zemlje on se ne nađe svaki puta u Zemljinoj sjeni već malo iznad ili malo ispod nje i tada ga vidimo kao puni Mjesec. Ipak svake se godine nekoliko puta dogodi pomrčina, ponekad djelomična, rjeđe potpuna, a tada je vidljiva samo iz onih krajeva u kojima je u to vrijeme Mjesec iznad horizonta.

Za vrijeme potpune pomrčine, Mjesec nikada ne pada u potpuni mrak nego dobije crvenkastu boju. Ovo se događa zbog loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi. Da pojednostavim, crvena boja Mjeseca dolazi od svih trenutnih izlazaka i zalazaka Sunca na Zemlji. Čudesno, zar ne? :)

Ako budete budni, svakako pogledajte prema nebu.

Želim vam ugodan dan, ali i noć!


Post je objavljen 20.02.2008. u 01:01 sati.