Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/denisavdagic

Marketing

Butković i Jutarnji list izgubili kredibilitet zbog lažnog Sanadera!?

Nekada davno informacije su imali samo oni koji su ih mogli i (skupo) platiti. Nekada davno televizor ili radio aparat bili su privilegij elita i bogatih. Nekada davno, i kako god to teško danas zamisliti doista nije postojao niti Internet, niti mobilna telefonija. Nije bilo laptopa, ipaqa, ipoda, SMS-a, MMS-a, e-maila. Nekada davno imali smo novinara i pisaći stroj, i crnu ekipu oko bučnih strojeva. No i tada, davno (ne baš tako davno), postojao je telefon, pošta i poštanske markice, ali i maske i maškare.

Od kako čovjek zna za mogućnost da nekoga prevari ili se s njim našali, takvu mogućnost i koristi. Kako to spriječiti? Koliko znam ne postoji mogućnost da se spriječi ili potpuno iskorijeni pokušaj prijevare ili šale na račun bilo koga pa ni ozbiljnog novinara. Sve što možete napraviti je biti oprezan (oprezan!!!) i dobro paziti na sve što radite, a pogotovo pišete.

Danas, kada znamo da je elektronički identitet nešto što u većini slučajeva ne znači ono čime je predstavljen, ozbiljnog novinara, urednika, uglednog kolumnistu Davora Butkovića uspio je nasamariti 23-godišnjak.

Kako se sve to dogodilo, po priznanju 23-godišnjaka sve je počelo SMS-om, novogodišnjom čestitkom na kojoj je kako kaže bio nepotpisan. Možda je slaveći novu godinu i pod utjecajem zabave i veselja (ili tko zna čega) i nadolazećih maškara napisao i potpisao Ivu Sanadera, želeći se našaliti s Butkovićem. Da je i tako krenula cijela priča nisam u stanju zamisliti nekoga tko bi za takvu glupost proganjao dotičnog 23-godišnjaka, a upravo to je Jutarnji list i najavio! Zašto?

U svom Internet iskustvu susreo sam se s toliko Mesića, Tuđmana i Sanadera na mreži svih mreža da kada bi ih brojao, brojka svakako bila troznamenkasta. Na Facebooku kojim se također pomalo služim nalazi se na desetke lažnih profila uglavnom naših političara, pa između ostalih i Sanadera i Mesića. Da li je to loše? Sigurno nije dobro, i dan danas ne vidim razloga zašto se ljudi služe tuđim identitetima, no kako to zakonski nije riješeno kako treba, a nije bogme niti moguće onda će tako i biti. Pa valjda zato i služe silni dokumenti i birokracija u državi kada dokazujemo svoje statuse.

No vratimo se na priču, sve je dakle počelo s SMS-om, Butković je povjerovao ili zaključio kako se radi o Sanaderu i naivno mu poslao pitanja, na mail s gmaila :-). Lažni Sanader, također poznat i kao 23-godišnji Zagrepčanin koji je nasamario Butkovića, se potrudio poslati odgovore koji doista izgledaju kao da su iz pera pravog Sanadera proizašli. Butković sve objavio, pravi Sanader sve demantirao, a lažni Sanader strepi od odmazde pa umjesto njega progovara prijateljica, ironije li baš iz konkurentskog Večernjeg lista. I što sad? Butković i Jutarnji list su s ovom pričom nepobitno izgubili dio kredibiliteta. Pravi Sanader se smješka, lažni Sanader opravdano strepi od odmazde (koga, čega – najvjerojatnije policije). Novinari su s ovom pričom dobili veliku lekciju, opreza pri prikupljanju informacija, a šaljivdžije uputu da kada se šale ipak paze da ne pretjeraju.

Kome nakon svega vjerovati? Mislim da blogovi kvalitetnih blogera nisu po svemu sudeći ništa manje puni kvalitetnih i nekvalitetnih informacija, a čini mi se i da je blogerima malo više stalo do kredibiliteta i provjere informacija, pa uostalom koliko znam do sad barem nitko nije objavio intervju lažnog Sanadera!

Da se nekome od nas blogera u komentarima potpiše Sanader najvjerojatnije bi mislili da je šala, no kako bi reagirali da nam se potpiše prijatelj, lažni prijatelj (!?), pitanje je da li bi odmah znali!? Zbog toga i samo zbog toga, Butkoviću ovu priču treba oprostiti, ali ne i zaboraviti, jednako kao što i Butković krivicu treba preuzeti na sebe, a ne kriviti šaljivdžiju velikog formata. Pošteno bi bilo da kaže mea culpa i ubuduće tri puta provjeri sve što radi. Toliko o tomu, nadam se da će se u komentarima javiti pokoji Butković i Sanader, pa bili i lažni!

Post je objavljen 10.02.2008. u 22:25 sati.