Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mihaelbudrovic

Marketing

TURSKI BROD, TADIĆ, KOSOVO, DIONICE

Za početak, ispričavam se svim čitateljima (, ako takvih uopće ima) ovog bloga jer u zadnje vrijeme nisam pisao nove postove, bio sam zauzet nekim drugim obavezama, ali uvijek se može naći vrjemena kad imate temu, volju i inspiraciju za pisanje, ja je ovih dana nisam imao. Ovim putem vas pozivam da mi predložite temu o kojoj želite da vam pišem.


Danas ću samo napisati par sentenca o nekim aktualnim događajima.


Proteklih dana smo sa neizvjesnošću pratili vijesti o havariji turskog broda kraj Istarske obale. I čini se kako se, hvala Bogu, sve mirno privodi kraju bez većih posljedica. I drago mi je što je Hrvatska pokazala kako se može nositi sa ovakvim događajima i kako su sve potrebne, društva,organizacije, uredi i institucije pravodobno reagirali. A zamislite samo što bi se dogodilo da se dogodi neka velika ekološka katastrofa u lijepom našem Jadranu, (a to ne bi bilo čudno, jer tisuće zastarjelih brodova svake godine ovuda prođe noseći opasan teret.) Jadran je malo i zatvoreno more, lako bi se u potpunosti zagadilo, ne bi bilo više u njemu ni biljnog ni životinjskog svijeta(propast ribarstva, marikulture, proizvodnje soli), a više se u njemu ne bi moglo kupati, niti ga „s gustom“ pogledat. To bi pak dovelo do potpunog sloma turizma, a time i do potpunog sloma Hrvatskog gospodarstva, jer turizam je daleko najvažnija gospodarska djelatnost u RH.Ukratko, cijela država bi "propala", jer jedan problem, unatoč riješenju, uvijek za sobom vuče i drugi, ovaj za sobom vuče slijedeći, i tako unedogled…..


Nazovi demokrat Tadić je pobijedio na predsjedničkim izborima u Srbiji radikala Nikolića, i svi su se obradovali jer je Nikolić ipak šešeljevac, četnik i zagovaratelj Velike Srbije. Iskreno i ja sam donedavno smatrao kako ja Tadić prozapadni, proeuropski, prodemokratski nastrojen, a i svidile su mi se neke njegove riječi te Isprika u emisiji Nedjeljom u 2 prošle godine, ali u zadnje vrijeme mi se čini kako i on mijenja retoriku koja se sve više počinje sličiti onoj retorici radikala. Takvu retoriku i skrivenu bliskost radikalima u zadnje vrijeme održava i aktualni premijer Srbije Vojislav Koštunica. Ipak, od sve trojice srpskih lidera(Tadić, Koštunica, Nikolić) Tadić mi se ipak čini najboljim izborom. Čini se i kako se samo očekuje i služben formalan raspad srpske vlade zbog neslaganja premijera i većine ministara u vladi koji su iz Tadićeve demokratske stranke…..


Ovih dana svjetski mediji navode 17. veljače kao datum osamostaljenja Kosova i njegovog međunarodnog priznanja, i moja malenkost apsolutno podržava slobodu te male albancima ukradene pokrajine i njegovih stanovnika. Smatram kako bi RH trebala pomoći Kosovarima u njihovim nastojanjima, jer i mi itekako dobro znamo kako je biti tlačen i kako je živjeti pod srbo-četničkom čizmom. Hrvatska bi u ovom slučaju mogla i morala iskoristit svoj, usudit ću se reći, vrlo dobar položaj u međunarodnoj zajednici (kandidat za punopravno članstvo u EU, članica Vijeća sigurnosti UN-a, skorašnji ulazak na u NATO savez, status zemlje koja se smatra liderom i lokomotivom cijele regije). No naši diplomati i dalje se ne žele isticati u raspravama o Kosovu, i dalje ponavljaju rečenicu kako će slijediti vanjsku politiku EU-a…….


A možda to i jest bolje jer je sigurno važnije i pametnije da se Vlada više posveti unutarnjim problemima, pritom mislim i na one aktualne(visoke cijene, pogotovo hrane), ali i na one stalne(loše stanje u gospodarstvu, visok vanjski dug, mito i korupcija, nedovoljno brzo i učinkovito pravosuđe).


Ovih dana su dionice na Zagrebačkoj burzi(ZSE) doživjele velik pad, ali gledajte to sa bolje strane, ekonomski i financijski stručnjaci i analitičari naglašavaju kako je sad pravo vrijeme za kupnju dionica, kako su one podcijenjene i kako će ubrzo opet početi ići prema gore, u svoje realne vrijednosti, pogotovo dionice najvrjednijih tvrtki kao što su Hrvatski telekom(HT), Atlantska Plovidba(ATPL) i Institut Građevinarstva Hrvatske(IGH). Zato ako imate novca na raspolaganju, poslušajte savjet stručnjaka i nemojte propustit priliku za „brzu zaradu“….

Post je objavljen 09.02.2008. u 16:04 sati.