Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rockyzone

Marketing

Sylvester Stallone: lik i djelo

Fajter u životu i na ekranu s karijerom u kojoj je bilo soft pornića, pjevanja i još koječega. Svi smo gledali makar jedan njegov film, a tko nije brojao mrtve u 'Rambu', ne zna što je mladost.
Što reći o čovjeku koji je ne samo osmislio, već i utjelovio dvije najveće holivudske legende – Rockyja i Ramba? Pa neka njegov lik i djelo govore sami za sebe, a ako netko, i nakon što pročita ovaj tekst, bude imao negativno mišljenje o Slyu onda nema ni trunke ljudskosti u sebi. Šalu na stranu, Stallone ima odličnu filmsku karijeru koju velika većina glumaca može samo poželjeti, a uz glumu okušao se i u režiji, pisanju scenarija, produciranju te ugostiteljstvu. Naime, bio je suvlasnik (uz Brucea Willisa i Arnolda Schwarzeneggera) lanca restorana Planet Hollywood. Zaista svestrana individua čiji početci nisu bili laki.
Rođen je 1964, godine u New Yorku, a nevolje su počele čim je izašao iz majčine utrobe. Zbog poteškoća pri porodu doktor mu je ozlijedio jedan od facijalnih živaca što je uzrok njegova karakteristična izraza lica i govora. No, Sly nije dozvolio da mu ta sitnica zasmeta u njegovoj potrazi za američkim snom, već ju je iskoristio i stvorio od nje prepoznatljiv imidž i način glume. Njegov život je više puta dokazao onu dobru staru 'što te ne ubije, ojača te'. Tome u prilog ide i činjenica da je kao mali često puta znao završiti kod udomitelja jer su njegovi roditelji vodili poprilično ratoboran brak. Nebrojen broj puta je bio izbacivan iz škole te su svi mislili kako će najvjerojatnije na kraju završiti na električnoj stolici.
Ipak studij glume na Američkom sveučilištu u Švicarskoj, gdje se zaputio jer zbog loših ocjena nije mogao upisati ništa na američkom tlu, daje njegovom mladom životu smisao. 1967. vraća se u SAD te nastavlja studij glume u Miamiju koji ne završava, već odlazi u New York kako bi unovčio svoj filmski talenat. Zbog govornih poteškoća nitko mu nije htio ponuditi ozbiljnije uloge, ali je zahvaljujući svom 'isklesanom' tijelu ipak dobio nekoliko ponuda. Glumio je pohotnog popravljača telefona u predstavi 'Score' (1971.) i bio je nestašni žigolo u soft porniću 'Party at Kitty and Studs' (1970.). Dobio je još par sitnih uloga i nakon toga, razjaren zbog nedostatka mogućnosti, odlazi za Los Angeles s idejom 'sam ću napisati scenarij koji će od mene napraviti zvijezdu'.

Image Hosted by ImageShack.us

Promjena radne sredine itekako mu se isplatila. Ne samo da je prodao svoj scenarij za dramu 'The Lords of Flatbush' 1974. i dobio prve ozbiljnije uloge 1975. ('Capone', 'Death Race') nego je i napisao scenarij za vječnog 'Rockyja'. To mu je pošlo za rukom u samo tri dana, a kasnije je za The New York Times izjavio 'Ne razumijem kako ljudi pišu nešto osamnaest godina. Toliko je trebalo onom tipu (Gustave Flaubert) da napiše Madame Bovary, a na kraju su i knjiga i film jadni.' 'Rocky' je sa Stalloneom u ulozi filadelfijskog boksača koji se bori za svoje (i američke) ideale ostvario veliki uspjeh. Film je dobio tri Oscara (najbolji film, redatelj i montaža) a Stallone je bio nominiran za najboljeg glumca i najbolji scenarij. Uspjeh filma je otvorio mogućnost za pregršt nastavaka, ali mnogi će se složiti kako ih je čak pet zaključno s 'Rockyjem Balboom', ipak previše i da je tu priču trebao okončati mnogo ranije.
Nakon svog prvog velikog uspjeha Sly se okušao kao režiser te je 1978. napravio 'Paradise Alley', a iste godine glumio je i u drami 'F.I.S.T.' 1981. godine uslijedlile su uloge u ratnoj priči iz Drugog svjetskog rata - 'Victory' i akcijskoj drami 'Nighthawks'. 1982. započinje još jedan slavni serijal s ulogom nestabilnog ratnog veterana Johna Ramba u filmu 'First Blood' čiji će i posljednji, četvrti, nastavak ugledati svjetlo dana. Nakon toga su uslijedile dvije filmske katastrofe kakve majka samo jednom (ili dvaput) rađa. Prvo je naš Sly odlučio režirati nastavak 'Groznice subotnje večeri' pa je 1983. nastao 'Ostati živ' (0% na Rotten Tomatoes). Zatim je odlučio zapjevati uz Dolly Parton u humorističnom mjuziklu 'Rhinestone' za koji danas kaže: 'Kao da smo se svi okupili i odlučili pronaći brzi način da si uništimo karijere.'
1986. godine Stallone počinje stvarati imidž neozbiljnog i smiješnog akcijskog junaka koji ga prati do dana današnjeg. Za to su najzaslužniji filmovi 'Cobra', 'Over The Top', 'Tango and Cash' i 'Rambo 3'. Silazna putanja njegove karijere nastavlja se filmovima 'Iza brave', 'Rocky 5', 'Oscar', 'Stop! Or My Mom Will Shoot'. Svi ovi filmovi su doživjeli katastrofalne kritike te su Slyu priskrbili mnogo Zlatnih malina. Za tu je 'nagradu' bio nominiran čak trideset puta, najčešće u kategoriji najgori glumac, a osvojio ju je deset puta (uključujući i onu za najgoreg glumca dvadesetog stoljeća).
Ali, Stallone ne bi bio Stallone kada se ne bi, kao i u svojim filmovima, uzdigao iz blata i pod kišom udaraca hrabro nastavio bez obzira na sve. 1993. godina bila je ključna za njegov veliki povratak. Prvo je glumio u 'Cliffhangeru', kojeg je režirao Renny Harlin ('Egzorcist – početak', 'Umri muški 2'), alpinistu kojeg ucjenjuju kriminalci kako bi im pomogao pronaći ukradeni novac, a zatim je dijelio pravdu u 'Demolition Manu'. Ovdje je utjelovio lik old school drota koji u odvratno nevinoj budućnosti razvaljuje zlikovce i rješava probleme na staromodni (američki) način.
Uslijedilo je nekoliko uloga u akcijskim trilerima ('Assasins', 'Judge Dredd'), a onda je 1997. došao 'Cop Land'. Ta uloga posrnulog policajca koji se bori protiv korupcije priskrbila mu je neke od najboljih kritika nakon 'Rockyja'. Također, zanimljivo je da je tu ulogu pristao odigrati za samo šezdeset tisuća dolara jer je pod svaku cijenu želio promijeniti imidž tipičnog akcijskog junaka.
Novi milenij mu nije započeo baš uspješno (makar što se filmskih kritika tiče) zahvaljujući filmovima 'Get Carter' i 'Driven', a sljedeća tri filma ('D-Tox', 'Osveta na mafijaški način', 'Sjena') nisu ni bili prikazivani u kinima nego su proslijeđeni direktno na kabelsku televiziju i video kazete. Na velikome platnu se opet pojavio tek 2005. godine u Rodriguezovom 'Spy Kids 3D: Game Over', a u međuvremenu se bavio u produkcijom nekoliko tv emisija, ali bez većeg uspjeha. 2006. je (valjda) priveo kraju serijal o Rockyju Balboi istoimenim nastavkom, a u 2008. stiže 'Rambo 4'.
Sly kaže 'u svojoj sam karijeri toliko zlostavljao svoje tijelo da ga jedino 'ljepilo' drži na okupu' tako da nije ni čudo što je 2007. u Australiji 'pao' na carini s nedozvoljenim supstancama – hormonima ljudskog rasta. Zaista se nije štedio niti jednog jedinog trenutka i (makar to) treba cijeniti u njegovom životu. Okorjeli republikanac danas je otac petero djece (tri kćeri i dva sina), bio je u braku čak tri puta (Sasha Czack, Brigitte Nielsen i sadašnja Jennifer Flavin-Stallone), a slobodno vrijeme krati uživajući u bollywoodskim filmovima i kubanskim cigarama.



filmski.net

Post je objavljen 27.01.2008. u 10:31 sati.