Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sitneribe

Marketing

Pecek:Nije tajna da je HSS podijeljen na tri dijela

ŽELJKO PECEK, član Predsjedništva HSS-a, nedavno je dao ostavku na mjesto predsjednika HSS-a Virovitičko-podravske županije. Njegova ostavka je tada dovedena u vezu s koalicijskim sporazumom između HSS-a i HDZ-a, a kojemu se protivio HSS Virovitičke županije. Puno članova virovitičko-podravskog HSS-a je najavljivalo da će istupiti iz stranke ako dođe do sklapanja sporazuma s HDZ-om. Pecek, u razgovoru za Index, kaže da nije dao ostavku zbog koalicije nego zbog loših rezultata u njegovoj izbornoj jedinici, u kojoj on kao nositelj liste nije prešao prag.

Ostavku podnio iz moralnih razloga radi lošeg izbornog rezultata
"Posljednjih dana moja ostavka se dovodi u vezu s nekakvim mojim lošim odnosima s predsjednikom Josipom Friščićem i protivljenje koaliciji. Ostavku na mjesto županijskog predsjednika sam dao iz moralnih razloga jer smo u mojoj izbornoj jedinici, gdje sam bio nositelj, osvojili 4,4 posto glasova. Mislim da u našoj politici nedostaje takvih moralnih postupaka, stvarno je žalosno da se svi čude mom moralnom činu. Tako bi i drugi morali raditi", kaže Pecek koji i dalje ostaje član Predsjedništva i Glavnog odbora HSS-a.

Na našu konstataciju da bi onda i predsjednik Friščić mogao dati ostavku iz moralnih razloga jer je HSS na ovim izborima osvojio manje nego na onim prije četiri godine, a još manje od onoga što je Friščić najavljivao, Pecek kaže da to nije isto.

"Bilo tko da je bio predsjednik HSS-a, na državnoj razini ne bi mogao osvojiti više u ovoj čudnoj situaciji koja je zavladala na našoj političkoj sceni nakon bipolarizacije. Nakon SDP-a i HDZ-a, ostale stranke zajedno dijele 23 posto. To vam sve govori. Ali zato smo mi u lokalnoj sredini mogli puno bolje, posebice u mojoj županiji gdje su sukobi vladali do posljednjeg dana", poručuje Račanov ministar obrta i malog poduzetništva.

Friščić je sam odlučio da ide u Sabor, a ne u Vladu
Mnogi su analitičari kritizirali Friščića jer je odabrao mjesto potpredsjednika Sabora umjesto potpredsjednika Vlade te da je time izbjegao preuzeti izvršnu odgovornost.
"To je bila njegova osobna odluka i ne bi ulazio u to. U Saboru želimo raditi jako kvalitetno i zato će i tu biti važna njegova uloga", rekao nam je Pecek.
Na toj istoj sjednici na kojoj je Pecek dao ostavku, virovitičko-podravski HSS je jednoglasno donio zaključak da ne podržava koaliciju HSS-a i HDZ-a na državnoj razini. Županijsko vodstvo je Peceka zadužilo da na sjednici Glavnog odbora HSS- ne podrži koaliciju HSS-a i HDZ-a. No, Pecek je ipak digao glas za koaliciju.
"Županijska organizacija je o tome raspravljala i glasala prije nego smo imali konačni, potpisan koalicijski sporazum s HDZ-om. Sada kada smo imali gotov sporazum u rukama, moramo biti zadovoljni", mišljenja je Željko Pecek.

Stranka podijeljena na tri dijela
Posljednjih tjedana se pričalo o velikom nezadovoljstvu u stranačkoj bazi HSS-a zbog dogovora s HDZ-om i virovitičko-podravska organizacija se uzimala kao jedan od primjera.
"Nije tajna da je naša stranka podijeljena na tri dijela. Jedni su bili za dogovor s HDZ-om, drugi SDP-om, a treći za samostalno djelovanje u oporbi. No, bitno je da je Glavni odbor HSS-a jednoglasno prihvatio koaliciju, što znači da nema dubinskih podjela", govori Pecek.

Isto tako nije tajna da su u Virovitičko-podravskoj županiji iznimno loši odnosi između lokalnog HSS-a i lokalnog HDZ-a.
"Istina, u našoj županiji je suradnja bila jako loša, ali jedno je lokalna, a drugo državna razina. Isto je i u drugim strankama. U Varaždinu HNS i HSLS koaliraju i odlično surađuju, a na državnoj razni HSLS ide s HDZ-om, a HNS sa SDP-om. Želim da HSS na državnoj razini bude stranka centra i to najjača stranka centra, a na lokalnoj razini možemo birati lijevu ili desnu stranu", poručuje Pecek.
D. Markas
Index.hr

Post je objavljen 14.01.2008. u 15:56 sati.