Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/intenziv

Marketing

U potrazi za izgubljenim smislom

Iako se u popularnoj literaturi često govori o 'duhovnom' razvoju, o 'spiritualnosti', čini se da se rijetko pokušava pojasniti što je to duhovno traganje, što je to duhovni razvoj, što je to spiritualnost? Za prosječnog čovjeka to je obično ona tamna sfera izvan znanosti i tradicionalnih religijskih institucija, koja je često na granici realnosti pa i duševnih patologija.
A što su znanost i religijske institucije? Uprošćeno, oruđa nauke su logika i matematika, a njezin cilj je naprednija tehnologija, te tako lakši i bolji život. Govoreći o religijskim institucijama, njihovo najvažnije oruđe je etika, a cilj je uputiti ljude da žive i rade na ispravan način i tako osiguraju opstanak zajednice, formiraju obitelj, podižu djecu, i produže život na zemlji.
Međutim, oruđe duhovnosti je srce, a njen cilj je mudrost, razumijevanje života, i više svjesnosti.
Duhovnost zapravo znači traganje za smislom. To traganje je suštinska potreba pojedinca. To je stalni unutarnji pokušaj da čovjek shvati sebe i Univerzum u kome živi. To je vječita zapitanost o krajnjoj suštini i najdubljem smislu.
Intenziv prosvjetljenja je suvremeni metod, tehnika duhovnog razvoja koja se na najdirektniji mogući način bavi upravo ovom oblasti smisla, razumijevanjem sebe i svijeta u kojem smo. To je trodnevni praktični seminar (radionica, workshop), čiji je jedini, isključivi cilj postignuće prosvjetljenja, koje ovdje definiramo kao “direktno iskustvo istine”.
Intenziv nije jedna od mnogih tehnika meditacije ili ličnog razvoja koje možete raditi kod kuće, onda kada odvojite nešto malo vremena za to. Kao što samo ime kaže, to je intenzivna tehnika koja se u grupi i pod vođstvom obučenog voditelja prakticira puna tri dana i svo vrijeme boravite, hranite se i spavate u objektu gdje se Intenziv održava. Jako je važno naglasiti i to da Intenziv nije sekta, religija, ili filozofija. To je čista tehnika, “čista praksa”, koju mogu praktikovati svi, bez obzira da li inače slijede neki poseban sistem duhovnog vježbanja ili ne.
“Prosvjetljenje” je direktno iskustvo istine o samom sebi, direktno iskustvo svoje sopstvene stvarnosti, onoga kako mi stvarno jesmo. “Direktno” znači da je to iskustvo doživljeno neposredno, ne kroz upotrebu logike, osjećanja, intuiciju, promatranje ili bilo koji drugi indirektni ili intelektualni proces. U direktnom iskustvu, ono što se doživljava i onaj koji to doživljava na izvjestan način postaju jedno, to je svojevrsno stanje jedinstva u kojem više nema razlike između onoga što se opaža i onoga koji to opaža.
Suština koncepta Intenziva je da se tehnika komunikacije praktikovana u zapadnjačkim terapeutskim sesijama kombinuje sa drevnim pitanjem “Ko sam ja?”, koje je često korišteno na Istoku kao alatka za meditaciju.
Na Intenzivu vam niko ne govori tko ste ili što ste, nitko vas ne uči o životu ili pokušava da vam “proda” neki svjetonazor. Intenziv je “čista praksa”, čisti metod za postignuće prosvjetljenja koji mogu primjenjivati svi, bez obzira koju religiju ili filozofski sistem slijede ili ne u svojim životima.
Intenziv je istinski duhovni dar čovječanstvu 20. i 21. stoljeća. Suvremeni metod koji kao da nam kazuje da svako doba, bez obzira na količinu mudrosti i znanja koje nam dolaze iz prošlosti, uvijek otkrije neki novi put ka istini, koji je u skladu sa duhom vremena i potrebama čovjeka koji u tom vremenu živi.
Za video sa youtube.com koji prilažem ne mogu garantirati da prezentira standardni Intenziv po učenju Charlesa Bernera 100%, no jedini je video uradak koji sam mogao naći da pokazuje kako vježbe na Intenzivu izgledaju... Voditelj je možda suviše 'hyper' za moj ukus :) i na standardnom Intenzivu nema takvog elementa showbusinessa niti voditelj sjedi na podijumu u fotelji :) no razni ljudi rade Intenzive na različite načine... Takođe, činjenica je da ovaj čovjek svoju radionicu zove Illumination Intensive, a ne Enlightenment Intensive, čime vjerojatno želi naznačiti da se to što on radi do određenog stupnja razlikuje od standardnog Intenziva Charlesa Bernera...




Post je objavljen 30.12.2007. u 18:02 sati.