Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/intenziv

Marketing

Tko sam ja?


Stvarni duhovni razvoj nemoguć je bez istinskog znanja o tome tko smo i što smo u suštini, koja je naša stvarna priroda. Naš cjelokupni pogled na svijet, naš svjetonazor i doživljaj svijeta i drugih uslovljen je time kako doživljavamo same sebe. Što mislimo o sebi, to ćemo misliti i o drugima. Stoga je nemoguće uspostaviti realan, smislen odnos sa stvarnošću, uistinu se razvijati u svijetu, bez da prethodno nismo direktno spoznali svoju istinsku prirodu, samog sebe. Ako to ne znamo, onda ne možemo znati ni što je stvarni razvoj.
Bez znanja o svojoj stvarnoj prirodi mi ne možemo uistinu znati u kom se pravcu treba kretati, već to možemo samo naslućivati. Svoj životni put mi možemo zasnovati na svojim racionalnim zaključcima, na vaspitanju, na konceptima usvojenim od roditelja, zajednice, vjerskog učenja, na svojim osjećanjima ili na intuiciji, ali to nikad neće biti stvarno znanje (gnoza) koje proizilazi iz nutrine našeg bića, iz naše sopstvene spoznaje toga tko smo i što smo.
Naravno, mnoge vjerske i filozofske debate vođene su tokom milenija o tome što je istina i kako se ona može spoznati, ako je to uopće moguće. Danas je, čak, vrlo popularno mišljenje da svatko ima “svoju istinu”, odnosno da apsolutna istina, jednakovrijedna za sve pojedince, ne postoji.
Istina je, onako kako ja ovdje koristim tu riječ, jednostavno stvarnost, ono kako stvari stvarno jesu. Ako tu stvarnost definiramo nekom matematičkom formulom, to neće biti istina sama po sebi, već samo jedan matematički opis te istine. Ako je opišemo nekom logičkom definicijom, onda to opet neće biti sama istina, već samo logička konstrukcija, mentalni opis te stvarnosti. A svaki opis stvarnosti, ma koliko dobar bio, nikad nije sama stvarnost po sebi, već samo jedna ideja, koncept, o toj stvarnosti.
Intenziv prosvjetljenja, o kojem piše ovaj blog, jeste jedan praktičan metod kako direktno iskusiti tu konačnu istinu, ne kao ideju, već kao životnu stvarnost. Kako direktno iskusiti svoju stvarnu prirodu, neovisno od svih intelektualnih i ostalih posrednih tumačenja i interpretacija. Ja ovdje želim da opišem taj metod, koji smatram izuzetno vrijednim. Intenzivi se održavaju u svijetu od 1968, i do sada su tisućama ljudi pomogli da promijene svoje živote na bolje, usmjere pramac svog životnog broda u pravcu Konačnog, i dožive smislen, stvaran razvoj, bez obzira da li u svom svakodnevnom životu inače praktikuju neki sistem samorazvoja ili ne.
Želja mi je i da sačuvam informacije na našem jeziku o standardnim Intenzivima prosvjetljenja, po metodu i učenju Charlesa Bernera i Lawrence Noyesa Skande. To je zato što se na našim prostorima tokom godina pojavio znatan broj voditelja seminara koje oni nazivaju Intenzivima, ali koji to u suštini nisu. Postoje i oni koji te seminare nazivaju drugačije, i tvrde da su oni nastali kao svojevrsno poboljšanje već postojećeg Bernerovog Intenziva. Zbog svega toga mi se čini da je potrebno podsjetiti duhovne tragaoce na ovim prostorima što je to, u stvari, Intenziv prosvjetljenja u svojoj originalnoj, izvornoj formi.
Uživajte u avanturi samootkrivanja!




Post je objavljen 29.12.2007. u 17:16 sati.