Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/elvesandmagic

Marketing

Božić (velika prijevara kršćana)

Evo, pošto danas katolici slave Božić, jedan od svojih najvećih praznika, nužda me natjerala da napišem post o Božiću, da ne ostanem dužna svojim paganskim korjenima.
Podatci su iz wikipedijie, ukoliko netko želi provjeriti točnost ovog teksta.
Ujedno je ovaj post objavljen na mom drugom blogu također(elvesandmagic.blog.hr), kao prvi duplikat :)

Etimologija

U anglosaksonkim jezicima potječe od riječi geol-danas yule. Kršćanska verzija je Christ's mass (Kristova misa).
U Novom zavjetu ne piše kada je rođen Isus,tako da prvi kršćani nisu slavili Božić, već samo Uskrs (također paganski praznik, ali o tome drugi put). Božić se počeo slaviti u Rimu u 4.stoljeću. Danas ga slave 25.12. zbog pokušaja Crkve da potisne paganski praznik koji se slavio u Rimu, rođenje boga Sunca.

Paganske svećanosti

U Rimu su slavili zimske svetkovine, odnosno Saturnalije. Po običaju su darovali malene poklone, najčešće lutke za djecu, a svijeće za odrasle ljude. Taj dan je bio dan opuštanja, kada su čak i robovi slavili. Slavio se bog Saturn, pilo se, pjevalo, te je česta bila i javna golotinja. Ovaj se praznik slavio od 17.12. do 24.12.
Drugi praznik koji su Rimljani slavili bio je Dies natalis Solis Invicti, odnosno rođendan nepobjedivog Sunca. Taj se praznik slavio 25.12. Car Aurelije ga je proglasio praznikom širom cijelog kraljevstva.

Dolazimo i do mog omiljenog praznika Yula. Yule su slavili skandinavci, to su bile zimske svetkovine koje su počinjale krajem 12. početkom 1.mjeseca. Palile su se julska drva(panjevi) u čast bogu Thoru. Slavlje je trajalo dok je gorjelo drvo. Simbol Yula je julski ovan ili koza (Julbok).

Pa, tko kako slavi, ja svima želim uspješnu novu godinu i sretan praznik Yule!
Children be free, be wild! In my heart will always stay pagan born!





































Post je objavljen 25.12.2007. u 14:51 sati.