Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tehnosavjet

Marketing

Zanimljiva inovacija iz Nokije i GDDR5 - najbrža memorija na svijetu

Danas vam donosim dva zanimljiva članka u jednom postu
==========================================
Zanimljiva inovacija iz Nokije
===========================
U nedostatku konkretnih noviteta, prisiljei smo zaviriti u patentni ured SAD-a, gdje se veće inovacije najprije pojave, no nitko ne garantira da će rezultirati stvarnim proizvodom. Ovom prilikom netko je iskopao informacije o novim Nokijinim patentima


Foto: www.unwiredview.com

Kao što se iz priložene slike prilično jasno dade zaključiti, Nokia planira novi tip kliznog telefona, s rotirajućom kamerom i bljeskalicom na vrhu te ciljanom razlučivošću od 6 (ili 8) megapiksela. Za pretpostaviti je da će taj mobitel naslijediti Nokijin N93, koji se također odlikuje glomaznom i moćnom kamerom.

S obzirom na to da su patenti inače ilustrirani samo grubim crtežima, činjenica da se ovdje jasno vidi dizajn telefona govori u prilog tome da je Nokia možda već pri kraju razvoja tog uređaja te da bismo ga relativno skoro mogli vidjeti na tržištu.

www.nokia.com
==========================================
GDDR5 - najbrža memorija na svijetu
===========================
Ukoliko vas zbunjuju teško pamtljive oznake koje se koriste za razne vrste radne memorije, recimo da je trenutno aktualan ekvivalent nove Samsungove ultrabrze memorije - GDDR3 - koji se koristi u grafičkim karticama te u konzoli PlayStation 3


Foto: Samsung

GDDR5 koristi 20 posto manje energije, a oko četiri puta je brži od čipova GDDR3, što konkretno znači da se protok podataka kroz čipove GDDR5 vrši brzinom od 6 Gbps.

Naravno, nismo zaboravili ni na čipove GDDR4, koji se 'vrte' na brzini od 4 Gbps, no čini se da će ih industrija barem djelomično preskočiti i odmah se baciti na 'peticu', jer su ogledni primjerci čipova GDDR5 već poslani proizvođačima grafičkih kartica.

Samsung očekuje da će do 2010. preko 50 posto grafičkih kartica namijenjenih entuzijastima i zahtjevnijim korisnicima koristiti upravo te čipove.

www.samsung.com

Post je objavljen 22.12.2007. u 13:34 sati.