Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tehnosavjet

Marketing

Sačuvajte svoje podatke

Prosječni korisnik svakim danom gomila sve veću količinu podataka u svom računalu, a kada nešto pođe po zlu, podaci najčešće nepovratno nestanu. Šteta, jer uz par jednostavnih metoda za sigurnosno kopiranje možete mirno spavati znajući da su vaši podaci sigurni



Htjeli mi to priznati ili ne, ovisni smo o svom osobnom računalu. U njega pohranjujemo fotografije, privatne video zapise, dokumente u digitalnom obliku i sve ostalo što možemo iz papirnatog oblika pretvoriti u digitalni. Ovakva pohrana je praktična zbog zauzeća prostora, pretraživanja i lakoće pristupa, ali nosi stanovit rizik sa sobom. Dovoljan je kvar tvrdog diska i svi ti podaci se gube u sekundi.

Princip sigurnosnog kopiranja je jednostavan. Da biste osigurali svoje podatke, dovoljno je isti podatak snimiti na dva različita medija za pohranu i problem je riješen. Naime, moderni elektronički uređaji mogu se pokvariti, ali je njihova pouzdanost ipak tolika da možemo računati u vrlo malu vjerojatnost kvara više uređaja odjednom.

Napravio sam kratki pregled rješenja za osiguravanje podataka koja su namijenjena kućnim korisnicima.

Optički mediji



Optički mediji sljedeće generacije izvana izgledaju potpuno isto kao CD i DVD mediji

Najjednostavniji način sigurnosnog kopiranja podataka jest snimanje onog najbitnijeg na optički medij. Dobri stari CD pregazilo je vrijeme, a na njegovo mjesto je došao DVD, ali i on postaje sve tješnji za pohranu video materijala. 4,3 gigabajta, koliko DVD nudi, začas se popuni glazbom i filmovima, pa tržište već nudi optičke medije za pohranu sljedeće generacije, HD DVD i Blu-ray. HD DVD nudi kapacitet medija od 15 GB, dok tehnološki napredniji Blu-ray nudi 25 GB. Nažalost, cijena Blu-ray medija i snimača je još uvijek vrlo visoka, a ni medije nije lako pronaći u prodaji, pa je optimalni optički medij za pohranu i čuvanje podataka još uvijek DVD.

Sve popularniji su dvoslojni DVD mediji koji dolaze s nešto većim kapacitetom, 8,7 GB. Pozitivna strana pohrane podataka na DVD medije je što kvar elektroničke opreme neće uništiti podatke (kao što bi bio slučaj s tvrdim diskom), ali je negativna osobina dosta komplicirano pretraživanje. Stoga vam preporučam da svoje DVD-ove katalogizirate nekim programom kao što je komercijalni, ali fantastični WhereIsIt.

Također valja pripaziti na kvalitetu medija i mjesto na koje se mediji spremaju. Proizvođači tvrde za svoje medije da imaju trajnost podataka 100 godina, međutim i sami smo se susreli s problemom čitanja podataka s optičkih medija niže kvalitete već nakon nekoliko godina. S obzirom na trenutnu cijenu DVD-a, treba kupovati najkvalitetnije medije (takvima se, primjerice, smatraju mediji tvrtki Traxdata i Verbatim), a ni onda ne bi bilo loše svakih nekoliko godina presnimiti podatke na nove diskove.

Za: Cijena, ne ovise o radu elektroničkog uređaja, trajnost
Protiv: Teško pretraživanje, osjetljivost na klimatske uvjete, nepraktično

Flash memorije

Flash memorija je praktična za upotrebu i često sigurnosno kopiranje, ali joj nedostaje kapaciteta

USB flash memorije zbog svog kapaciteta i cijene nisu pogodne za trajnu pohranu i čuvanje podataka, ali mogu izvrsno poslužiti za redovite sigurnosne kopije materijala koji se često mijenja. Jednostavno se spajaju s računalom, zauzimaju malo mjesta i nemaju pomičnih dijelova u radu, što ih čini prilično pouzdanima. Treba imati na umu da flash memorije imaju ograničen broj zapisivanja te, iako je taj broj velik, ne bi bilo loše zamijeniti ih nakon određenog vremena - pogotovo ako služe za pohranu nekih doista važnih podataka.

Za: Praktičnost u radu, nemaju pomičnih dijelova
Protiv: Kapacitet, cijena

Tvrdi diskovi

Tvrdi diskovi najpraktičniji su za pohranu podataka, zato ih i koristimo u računalima kao primarno sredstvo te namjene

Tvrdi diskovi su najpraktičniji način za pohranu važnih podataka, imaju velik kapacitet, brzo im se prilazi i nisu preskupi. Međutim, imaju pomične dijelove i zahtijevaju dosta energije za rad, što ih i čini relativno rizičnima.

Valja znati da za sigurnosno kopiranje postoje i specijalizirani programi koji automatiziraju cijeli proces. Korisnik sam bira što želi sačuvati, a program onda odradi cijeli proces samostalno. To se možda čini trivijalnim kada je u pitanju kopiranje direktorija s fotografijama, ali programi za sigurnosno kopiranje mogu izdvojiti registry, dokumente, elektronsku poštu, postavke raznih programa i slične stvari oko kojih bi se korisnik morao potruditi ručno.

Također, nakon što jednom definirate sadržaj za sigurnosno kopiranje, izrada svake sljedeće kopije je čas posla jer program zna što treba raditi, a 'pješice' bi to svaki puta bio jednako dugotrajan i mukotrpan proces.


Jednostavno sučelje Genie Backup Managera

Poznati i u nas vrlo česti paketi sistemskih alata poput Acronisa ili Nortona u sebi sadrže takav softver, Acronis svoj naziva True Image, a Nortonov program za tu namjenu zove se Ghost. No postoje i samostalni softveri koji taj posao obavljaju odlično, poput Genie Backup Managera.

Sav spomenuti softver je komercijalnog tipa, pa sam se ptrudio pronaći i poneki besplatni program te vrste. Prvi je Right Backup Lite, besplatna verzija komercijalnog alata s dovoljno funkcija za prosječnog korisnika. Sličan program je Simply Safe Backup 2005, doduše nešto stariji, pa ga stavljam na drugo mjesto.

Moramo spomenuti da softver za sigurnosno kopiranje podržava i druge medije za pohranu osim tvrdih diskova, ali tek s tvrdim diskovima se njihov potencijal može iskoristiti u potpunosti.

acronis

symantec

genie-soft

systweak

simplysafebackup


Rezervni disk

Nabava drugog diska i ugradnja u računalo te kopiranje, tj. držanje dvije kopije podataka na diskovima je znatno sigurnije od pohrane na samo jedan disk. Takve situacije se mogu još kvalitetnije riješiti postavljanjem RAID polja. Većina matičnih ploča dolazi sa SATA kontrolerima koji imaju RAID funkcije, ali ni RAID kontroleri u obliku PCI kartica nisu više skupi. Cilj je postaviti mirror RAID polje, pri čemu će se podaci snimati na oba diska zajedno. Mana ovog pristupa je potpuni gubitak jednog diska u smislu novog prostora, ali kao što smo rekli na početku, podaci postaju daleko vredniji od hardvera, pa ne valja žaliti za prostorom izgubljenim nauštrb sigurnosti.

Za: Praktičnost, cijena po gigabajtu
Protiv: Podaci nisu fizički odvojeni, kvar računala može oštetiti oba diska

Vanjski diskovi

USB diskovi omogućavaju korisniku da i fizički odvoji podatke od računala i spremi ih na sigurno mjesto

Druga varijanta upotrebe tvrdog diska za sigurnosne kopije je korištenje USB diska. Izdvajanjem diska iz računala može se postići bolje hlađenje diska koji u tom slučaju ne mora ni cijelo vrijeme raditi, a manje radnih sati smanjuje i mogućnost kvara. Manja je i vjerojatnost da će kvar cijelog računala utjecati na vanjski disk. Pored svega, vanjski disk je moguće i negdje fizički skloniti, pa ga se tako štiti od, primjerice, požara ili poplave u kući.

Vanjski USB diskovi renomiranih proizvođača u pravilu dolaze sa softverom za sigurnosnu pohranu podataka. Najčešće je to vrlo jednostavan program koji omogućava kopiranje podataka s cijelog računala na vanjski disk. Neki proizvođači svoje programe spregnu i s tipkama na USB kućištu, pa je sigurnosnu kopiju doslovno moguće napraviti samo jednim pritiskom na tipku. Od poznatih proizvođača diskova koji nude ovakva rješenja imamo Segate s njihovom Pushbutton serijom i Western Digital s My Book diskovima.

Za: Praktičnost, cijena po gigabajtu, sigurnosna kopija se može fizički udaljiti od računala
Protiv: Vanjski disk se također može pokvariti, osjetljivost diska na udarce (padove)

Sustavi za vanjsku pohranu na diskove

NAS uređaji omogućavaju razne načine pristupa podacima i istovremeno spremanje na dva fizička diska
Korak dalje u izdvajanju diska iz računala bi bio nabavka NAS (network attached storage) uređaja. Radi se o eksternim kućištima za diskove poput onih za USB diskove, ali s mrežnim sučeljem. Dakle, ovakvi uređaji se spajaju na mrežu, pa im mogu prići sva računala na toj mreži, a nerijetko imaju mogućnost FTP servera, te im se može prići i preko interneta.

Ovakav način spajanja bitno olakšava sigurnosno kopiranje s više računala i još više povećava autonomiju diskova za sigurnosne kopije. Često NAS uređaji imaju mogućnost ugradnje dva ili više diskova i onda je moguće tim diskovima odrediti i RAID mirror način rada, što bi trebao biti jedan od najsigurnijih i najpraktičnijih načina za izradu sigurnosne kopije.

Za: Praktičnost, više diskova u jednom uređaju radi sigurnosti, pristup s više računala
Protiv: Cijena, malo kompliciranija upotreba

Drobo

Jednostavan sustav za sigurnosnu pohranu podataka namijenjen kućnim korisnicima

Tvrtka Data Robotics nedavno je tržištu predstavila proizvod za sigurnu pohranu podataka namijenjen kućnim korisnicima. Proizvod je nazvala Drobo, skraćeno od Data Robot. Radi se o USB kućištu koje prima četiri tvrda diska i pritom tako raspoređuje podatke na njima da u svakom trenutku može otkazati jedan disk bez da se izgube podaci. Prednost ovog rješenja je što korisnik ne mora voditi brigu apsolutno ni o čemu, o svemu se brine Drobo. Diskovi u njemu ne moraju biti identični, a valja znati da kapacitet Drobo sistema neće odgovarati zbroju diskova u njemu. Negdje se moraju čuvati podaci, no Drobo sistem je bolji od RAID mirror sustava jer nudi više od polovice zbrojenog prostora na diskovima što bi ponudilo sastavljanje mirror RAID-a. Govorimo o mirror RAID polju u kojem su diskovi identični, ukoliko se u RAID polje spoje dva diska različitog kapaciteta, polje će imati kapacitet manjeg diska.

Nažalost, Drobo je tek izdan za američko tržište i još nije dostupan u Europi, ali se očekuje njegova skora dostupnost. Njegova druga mana je prilično visoka cijena, ali opet ćemo vas podsjetiti na činjenicu da podaci vrijede daleko više od hardvera, pa čak i podaci koje generira jedna obitelj. Pritom mislimo na, primjerice, fotografije i video zapise privatnog karaktera. Izgubite li pjesmu koju ste kupili preko iTunesa, moći ćete je opet downloadirati ili u najgorem slučaju ponovno kupiti, ali ostanete li bez fotografija sebe u djetinjstvu ili možda fotografija vašeg djeteta, to nitko nikada neće moći nadoknaditi.

Za: Jednostavnost korištenja, fizička odvojenost podataka
Protiv: Cijena, još nije dostupan na našem tržištu

Post je objavljen 22.12.2007. u 12:44 sati.