Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tehnosavjet

Marketing

Nokia N95

Ovo je moj prvi post i kao što ste pročitali u boxu najviše ću pisati o tehnologiji.
Pa ću svoj prvi post posvetiti Noki N95
.

Najbolje opremljeni mobitel na tržištu
Nokia N95 postavlja nove standarde spajanjem brze HSDPA komunikacije, digitalnog fotoaparata razlučivosti pet megapiksela i GPS modula u jedan uređaj.

Vjerojatno najdulje očekivan i najpompoznije najavljivan mobilni telefon pojavio se u prodaji u Hrvatskoj. Nokia N95 može se kupiti po cijeni od 6.500 kn. Tako nešto smo i očekivali od Nokije, ali svejedno smatramo da ovakvu cijenu može opravdati samo savršenstvo, a N95, iako moćan uređaj, ipak nije savršena.

Klizni mehanizam

Nova Nokia dimenzija je sličnih drugim uređajima Smartphone iz primjerice serije 6 pa čak i iz serije N. Smatramo da su dimenzije dobro pogođene jer su najviše uvjetovane veličinom ekrana. Ekran je odlične kvalitete i na njemu se vidi prikaz i po najvećem suncu. Tipkovnica je kliznog tipa i solidne kvalitete.

Dimenzije su joj dovoljne da i ljudi s krupnijim prstima nemaju većih problema pri korištenju. Klizni mehanizam telefona omogućava klizanje i u suprotnu stranu od otkrivanja tipkovnice, tada se otkrivaju tipke za upravljanje glazbom na telefonu. Otkrivanjem tipki za glazbu, ekran se automatski rotira 90 stupnjeva i prelazi u tzv. landscape pregled. Priložene slušalice čine od ovog telefona vrlo dobar MP3 player. Količina interne memorije nije dostatna za neko zahtjevnije slušanje glazbe, ali flash memorije su danas vrlo jeftine, a N95 ima utor za MicroSD memorijske kartice.


Surfanje internetom

Korisnici koji su se susreli s nekim Nokijinim Smartphoneom neće imati problema pri snalaženju na ovom telefonu, a rok navikavanja za nove korisnike također neće biti dug. Druga multimedijalna mogućnost hvalevrijedna je digitalna kamera razlučivosti pet megapiksela. Nažalost, brojke na papiru bolje zvuče nego što je to slučaj sa stvarnim performansama.

Fotografije imaju doista visoku razlučivost, ali čim je nešto manje svjetla oko objekta koji se fotografira, kvaliteta fotografija rapidno opada. Moramo priznati da smo za taj novac i Carl Zeiss optiku u N95 očekivali više. Svidio nam se filmski mod kamere, uz dostatno svjetlo, filmovi razlučivosti 640 x 480 piksela uz 25 sličica u sekundi izgledaju bolje nego što to može većina telefona, no još uvijek su lošiji od onih snimljenih kompaktnim digitalnim fotoaparatom.

Bluetoothu i infracrvenom sučelju N95 pridružuje i WLAN adapter. Njegovo korištenje je prilično jednostavno i bez problema je moguće spojiti se na bežične mreže u blizini. Ako postoji zaštita na mreži, Nokia će prepoznati o kojoj zaštiti se radi i korisnika samo upitati za lozinku. WLAN jednako dobro radi i na kodiranim mrežama WEP i WPA. Snaga adaptera ugrađenog u telefon izgleda da je nešto slabija, nego onih u osobnim računalima jer Nokia u usporedbi s prijenosnikom IBM Thinpad R50 puno prije gubi Wi-Fi signal pristupne točke.

Slabe GPS mogućnosti

Navigacija pomoću GPS-a i karata koje se otvaraju s interneta ili memorijske kartice

GPS mogućnosti ovog telefona vjerojatno su najzanimljivije, jer doista rijetki mobiteli imaju tako nešto. Odlična softverska podrška u vidu karata koje je moguće dokupiti narušena je mušičavim radom GPS prijamnika. Da bi radio kako spada, potreban mu je besprijekorno čisti put prema nebu. Imali smo problema sa spajanjem čak i kada bismo stajali blizu građevine na otvorenom. Nažalost, takav GPS prijamnik ograničava upotrebu u automobilu što je vjerojatno mjesto gdje bi se najviše koristio.

Komunikacijske mogućnosti mobitela nikad nisu bile u pitanju, Nokia u tom poslu ima najveće iskustvo i odrađuje ga odlično. Nažalost, mišljenja smo da Nokia N95 traži previše u odnosu na kvalitetu onoga što nudi. Kad malo razmislite, za 6.500 kn može se kupiti mobilni telefon s MP3 funkcijama, GPS prijamnik i solidan kompaktni digitalni fotoaparat. Fotoaparat i GPS prijamnik kao zasebni uređaji svoj će posao obavljati bolje nego što to rade uređaji integrirani na Nokiji N95. Nema sumnje u to da je N95 trenutačno tehnološki najnapredniji uređaj na tržištu i zasigurno će ga kupiti oni korisnici koji žele najnovije i najbolje a još uvijek prvenstveno kupuju mobilni telefon.



SPECIFIKACIJE
Nokia N95
Radne frekvencije: 850/900/1800/1900/UMTS MHz
Tip ekrana: 16M boja
Veličina ekrana: 240 x 320
Memorija: 160MB + MicroSD (TransFlash
Dimenzije: 99 x 53 x 21 mm
Masa: 120g
Vrijeme razgovora: 6,5h
Vrijeme na čekanju: 220h
Ugrađena kamera: 5 megapiksela (2592 x 1944)
Komunikacija: IRDa, Bluetooth, WLAN
Prijenos podataka: GPRS, EDGE, UMTS
E-mail klijent: Da
Cijena: 6.499kn
Ustupio: Mobis
www.mobis.hr

Tekst je preuzet s T-portala.

Više na ovom linku

Post je objavljen 22.12.2007. u 12:01 sati.