Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kamenmaslinaidracatemp

Marketing

Tragom Nikole Tesle


Tesla1

Kao sto mnogi vec znate, kao temu za svoj maturalni rad odabrao sam izume Nikole Tesle. Tko je bio Nikola Tesla i zasto bas on?
Nikola Tesla, hrvatski pronalazač, elektrotehničar i fizičar i jedan od najznacajnijih izumitelja ikada, rođen 1856. godine u mjestu Smiljan kod Gospića. Vrlo rano se zainteresirao za elektrotehniku te vec u mladosti zamislio neke od svojih izuma. Većinu svog radnog vijeka proveo je u New Yorku i tamo patentirao preko 800 izuma. Njegova najznacajnija otkica su izmjenicna struja, elektromotor, visefazni sustav, rendgenske zrake, radar, bezzicni radio prijenos, i jos mnogo toga bez cega bi danasnji zivot bio nezamisliv.

Photobucket
Nikola Tesla sjedi ispod 20-metarskih munja u svom laboratoriju u New Yorku

Medutim, Tesla svoje izume najcesce nije koristio radi zarade i slave, vec radi opceg napretka. Tako su cesto drugi „znanstvenici“ krali njegove ideje i patentirali ih pod svojim imenom. Tako recimo Wilhelm Röntgen nosi zasluge za otkrice elektromagnetskog zracenja, po njemu nazvanog rendgensko, a Guglielma Marconija cesto smatraju “ocem” radio prijenosa. No nisu jos niti sve Tesline zamisli ostvarene. Na neke cemo tek morati pricekati, kao sto su npr. bezzicni prijenos elektricne energije. Bez Nikole Tesle svijet ne bi izgledao ni upola kao sada. Zbog cinjenice da jedan od najvecih znanstvenika ikada potjece upravo sa neseg kamenjara, cast mi je pisati o Nikoli Tesli.

Tesla2
"I bi svjetlo" - Tesla sa zaruljom bez zica

U sklopu prikupljanja materijala za svoj rad, sutra 22.12. krecem u New York, gdje se nalazi veliki Memorijalni centar Nikole Tesle, i jos mnogo njegovih spomenika i muzeja. Vracam se tek 05.01., tako da nazalost necu biti tu za Bozic i Novu godinu. Nisam siguran koliko ce to biti moguce, ali nastojat cu se javiti koji put, a dok se ne vratim,od srca zelim svima blagoslovljen Bozic i najbolju Novu godinu do sada!!!


Post je objavljen 21.12.2007. u 17:20 sati.