Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/heretic82

Marketing

Zoran Milanović i smisao za realnost

Ja inače spadam među one kojima je bilo drago kad je Milanović postao Predsjednik SDP-a jer mi se činilo pozitivnim to što je na neku bitniju funkciju konačno došao netko tko se prije toga nije zgadio i Bogu i narodu, i stekao gomilu neprijatelja. Međutim kad gledam njegovo ponašanje zadnjih dana počinje mi djelovati nezrelo za funkciju koju ima. Josip Friščić i Đurđa Adlešić već 5 dana pričaju o tome kako su 99% sigurni da će koalirati s HDZ-om, a Milanović i nakon Mesićeve odluke o mandataru tvrdi da će on sigurno sastaviti novu Vladu. Teoretski gledano, Milanović ima podlogu za taj stav, jer Vlada može pasti i u Saboru na izglasavanju povjerenja, i cijela stvar može biti vraćena natrag u fazu konzultacija s Predsjednikom. ali Vlade u Hrvatskoj nisu padale u Saboru niti u nekim puno burnijim vremenima, pa čisto sumnjam da će se to prvi put dogoditi sad kad je politika postala rutina, i da će to isposlovati Milanović koji je prvi put izabran u Sabor, i u zadnja 3 tjedna nije natjerao Friščića da pošteno sjedne s njim za stol.

U demokratskim državama nije neka sramota kad za dlaku izgubiš izbore, to se svakom može dogoditi (moglo se dogoditi i Sanaderu), pogotovo s ovako zastarjelim izbornim sustavom kakav ima Hrvatska. Puno veća sramota je kad kategorički tvrdiš nešto za što se iz aviona vidi da nema pokriće.

I ja bih isto na Milanovićevom mjestu radio sve što je u mojoj moći da udarim kontru Sanaderu, ali si ne bih baš dozvolio da mi javni istupi budu u suprotnosti s političkom realnošću. Čak i kad bih imao način da srušim Vladu u Saboru, ne bih o tome pričao dok se ne dogodi. Ako zaista nema neki takav adut u rukavu, Milanović će ispasti prilično djetinjast jer će praktički do zadnje sekunde vikati "Ja imam većinu!" i slijedeći put kad nešto ozbiljno kaže javnost će ga proglasiti bleferom.

Post je objavljen 16.12.2007. u 16:58 sati.