Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/megapixel

Marketing

Off Topic - "nova pila"

Kažu da "boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka". Slično vrijedi i u fotoamaterskoj branši. Tehnika je uzalud ako je s prednje strane objektiva prekrasan motiv, a sa stražnje nakupina sivih stanica koja u tom trenutku misli o nečem sasvim drugom.

Ja sebe i dalje smatram amaterom što se tiče buljenja kroz objektiv, iako se svojski trudim nešto naučiti i naučeno primijeniti. Ali eto, taman kad nešto naučiš postane ti jasno možda zaostaješ s tehnikom. Sa svojim Lumixom otkvrcao sam preko 15.000 fotografija. Moglo bi se reći da ih vrijedi oko stotinu. Ostalo su fešte, godišnji odmori i eksperimenti.

Onda me počelo smetati što nemam manualni fokus i zoom. Onda me počela smetati premala rezolucija. Pa me zatim počela smetati ISO (ne)osjetljivost. Nadalje, u mraku sam bio slijep, bljeskalica je imala domet metar i pol. Niti imam dosta brojeva blende a niti dostatan raspon ekspozicija. Unatoč svemu napravio sam nekoliko sjajnih fotki, opskrbio se knjigama , raspitivao se, eksperimentirao i zavolio sam fotografiju. Na kraju sam se učlanio u udrugu fotoamatera da bih prikupio još više iskustva starih foto-vukova, pa čak sam i izložio tri svoje slike na zadnjoj izložbi.

Sve je na svom mjestu, znanje kakvo takvo, volja gotovo preko mjere, no unatoč svim mojim napredovanjima u tehnici sam zatajio. Lumix mi više ne daje ono što bih ja želio, ograničava me u ideji, i "ne želi fokusirati kroz granje".

Pa sam onda rekao dosta je toga!

Počelo je pregledavanje tuđih kamera, surfanje po internetu, usporedba kvalitete, mogućnosti i cijene, prebiranje po džepu i novčaniku. Što sam više surfao i čitao revizije, to su više afiniteti rasli. Tko zna dokle bi ambicije došle da je BDP u Hrvatskoj veći nego što je. Negdje sam se morao zaustaviti.

I odluka je pala.

Ovo vam danas piše ponosni vlasnik Olympusa E-510 de-es-el-er!

Za one koje zanima, 10 mpx, dva objektiva, stabilizator, 2 giga kartica, manualni tele i fokus, blenda 4-22, ISO 100-1600, ekspozicija 1/4000-60'' i dobrih pola kile stabilnosti. Što mi više treba?

Trenutno smo u fazi upoznavanja. Izgubio sam se u menijima i postavkama, treba mi vrijeme za prilagodbu.

A Lumix ide u penziju. No, nije on loš. Možda još ponekad poželim navući koji zoom na 12 puta. I dalje mislim da je jedan od najboljih "kompaktera" svoje generacije i imao sam ozbiljnu namjeru nadograditi se s FZ-5 na FZ-50. Ali eto, s tih 50 sam došao na 510.

Nadam se da će kroz koji dan ovdje osvanuti i prvi uradak. Nema garancije da će biti dobar ali potrudit ću se. Jer i dalje vrijedi sve što sam izrekao u prvom pasusu. Naposlijetku i dalje sam amater, možda sam si samo otvorio nove vidike.

Post je objavljen 12.12.2007. u 00:23 sati.