Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/laganje

Marketing

Gorak okus slobode

Izvana su se čuli pucnjevi vatrometa. U sobi je odzvanjalo tikatakanje sata. Bio je Dan grada.

Snijeg je padao cijeli dan, a ulično ga je svjetlo navečer otkrivalo u svoj njegovoj kristalnoj bjelini. Bio je to prvi snijeg. Tihana je sjedila uz peć, pušila i čitala knjigu. Prevrtala je stranice prilično odsutno. Cijeli dan nije ništa jela pa je osjećala lagane grčeve u želucu koji su postajali nesnosniji kako je večer odmicala.

Razgovor joj od jutra nije izlazio iz glave.



- Sve što trebaš napraviti jest staviti svoj potpis na ovaj ugovor, koji je vrlo povoljan za nas. Bolje nećemo dobiti, vjeruj mi! – govorio joj je odvjetnik, pružajući joj olovku.

Nije imala snage staviti potpis pa je taj sudbonosni trenutak odgodila izvukavši se na glavobolju zbog koje ne može detaljno proučiti tri stranice ispisane sitnim slovima.

Potpisom bi okončala 15 godina braka, a sebi priskrbila kuću u gradu i vinograd u obližnjem selu. Robert se toga velikodušno odrekao jer je već bio preselio u stan koji je kupio svojoj ljubavnici tri godine prije nego je zatražio razvod. Osim toga, osjećao je i grižnju savjesti.


***

- Ovako ćeš bar biti zbrinuta, kredit je otplaćen, režije nisu velike... Ajde, potpiši razvod pa da nastavimo živjeti – rekao je suosjećajno i molećivo dok su ispijali kavu.
Tihana razvod nije željela odgađati. Dok je pričao o svojim planovima, novom poslu i selidbi u drugi grad, Tihana je odsutno gledala preko šalice kave.

- Kako izgleda?
- Molim?!
- Ne znam kakva je, nikad ju nisam vidjela.
- Nemoj, molim te.
- Ma nema veze, zaboravi...

Više ju je brinulo kakav će biti okus jutranje kave kada se probudi jednog jutra, a bit će to uskoro, i na pragu četrdesetih shvati da su uistinu okončana gotovo puna dva desetljeća njezina života, uračuna li i njihovo vrijeme prije braka. Godina prije Roberta nije se ni sjećala.


****

Dok su sjedili u kuhinji, Robert nije mogao shvatiti da ona nije krivila nikoga. Jedino se panično plašila da, kada nakon toliko godina napokon osjeti slobodu, neće znati što učiniti s njom. Otpuhnula je dim cigarete i uzdahnula teško, kao oboljeli kojemu nakon odstranjenja raka slijede mukotrpne i dugotrajne terapije.


Post je objavljen 06.12.2007. u 22:19 sati.