Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/denisavdagic

Marketing

Traži se mandatar za radno mjesto premijera

Premda je posve jasno kako će usprkos svemu (svim pokušajima) Ivo Sanader vrlo vjerojatno zadržati svoju poziciju, postalo je više nego zabavno razmatrati i provlačiti kroz rasprave raznorazne solucije završetka priče o izborima 2007. Jedna od posve realnih teorija (mogućnosti) jest svakako ta kako niti jedan od blokova neće uspjeti skupiti 77 glasova. Što se događa tada? Ustav RH predviđa najviše dva mandatara kojima Predsjednik može ukazati povjerenje, nakon toga Predsjednik imenuje privremenu nestranačku Vladu te raspisuje nove izbore. E sad, ono što sigurno golica maštu je tko bi sačinjavao takvu Vladu?

Prvi kriterij koji bi Predsjednik Mesić sigurno poštovao bio bi neutralna pozicija, odnosno takve osobe sigurno ne bi bile (istaknuti) članovi niti jedne političke stranke. Nadalje, po pitanju premijera, kriterij kojim bi se Predsjednik nosio najvjerojatnije bi bio usmjeren prema gospodarstvu. Naime, Predsjednik je u zadnje vrijeme više puta iznosio mišljenje o tomu kako idućoj Vladi imperativ mora biti upravo gospodarski oporavak i napredak. Kako sumnjam da bi se netko od poznatijih i uvaženih gospodarstvenika primio te privremene opcije (premijerske), predsjedniku bi najvjerojatnije ostalo jako malo osoba od povjerenja za taj vrući posao. Jedna od meni najbližih solucija, kao privremeno i adekvatno situaciji bilo bi imenovanje savjetnika Predsjednika za premijera i članove Vlade, pri čemu mi nekako iako posve "neutemeljeno" sve ide prema tomu kako bi savjetnik Predsjednika za gospodarstvo, mr.sc. Dubravko Radošević postao i privremeni premijer. Sukladno tomu, Predsjednikovi savjetnici bi prema svom području postali privremeni ministri. Primjerice, savjetnica za kulturu Maja Razović Kocijan postala bi ministrica kulture, profesor Vlatko Cvrtila – savjetnik Predsjednika za obranu, postao bi ministar obrane, a profesor Izet Aganović – posebni savjetnik Predsjednika za znanost i obrazovanje, postao bi ministar znanosti, obrazovanja i športa. Naravno, vrlo vjerojatno bi tada vidjeli i Budimira Lončara na mjestu ministra vanjskih poslova što bi vjerojatno izazvalo i najveću pozornost nakon pozicije premijera.

Iako imenovanje privremene Vlade od strane predsjednika nije najizglednija mogućnost raspleta izbora 2007., takva mogućnost nije niti posve za odbaciti. Posebno sagledavajući sve iz konteksta izjednačenosti dvaju blokova, ali i male mogućnosti velike koalicije. Kako naša demokracija nije spremna na veliku koaliciju, a neki od aktera ovih izbora radi svoje političke budućnosti i opstojnosti nemaju preveliku volju za niti jednom koalicijom, ostaje nam pomisao na mogućnost imenovanja privremene Vlade od strane Predsjednika. Živi bili pa vidjeli!

Post je objavljen 29.11.2007. u 16:02 sati.