Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/denisavdagic

Marketing

Zašto su "umirovljenici" izborni gubitnici!?

Dok se ovih dana raspravlja o izbornim gubitnicima i pobjednicima, brojni analitičari govore o HSP-u i HSU (Hrvatska stranka umirovljenika) kao najvećim gubitnicima. U slučaju HSP-a svima je jasno kako se ovakav pad stranke može potpuno pripisati slučaju osječke nastavne dvorane i izlasku popularnog dvojca Rožić – Tadić iz HSP-a. U slučaju HSU-a izostalo je kvalitetnije objašnjenje koje je vrlo jednostavno. Naime, osobno sam bio jako iznenađen odlukom HSU-a da s promidžbenim materijalom izađe tek pred kraj kampanje, izostavivši promidžbu branda svoje stranke, a posebno me iznenadilo što su pri takvoj odluci ostali i nakon što su saznali (znali) kako će im konkurencija među umirovljenicima biti potpuno nepoznata Stranka umirovljenika ili SU.

Jedan dio umirovljenika, ili konkretnije, jedan dio glasača Hrvatske stranke umirovljenika nije bio dobro upućen u ime svoje stranke kao i nositelja liste te je glasao za stranku koja im se činila kao ona za koju su se odlučili. Na kraju to je rezultiralo slijedećim. Prva izborna jedinica: HSU 4,87%; SU 1,20% (zajedno 6,07%, prelaze prag!). Druga izborna jedinica: HSU 4,29%; SU 0,98% (zajedno 5,27%, prelaze prag!). Šesta izborna jedinica: HSU 4,44%; SU 1,21% (zajedno 5,65%, prelaze prag!). Sedma izborna jedinica: HSU 4,53%; SU 1,20% (zajedno 5,73%, prelaze prag).

Dakle, uz jedan mandat koji je HSU osvojio u osmoj izbornoj jedinici, mogao je prema prethodnim podacima osvojiti i dodatna četiri, te bi sa 5 mandata postao peta stranka po broju mandata, i izborna uspješnica s obzirom na prijašnja tri mandata u proteklom sazivu Sabora.

Osnivanje stranaka sličnog imena postojećoj nije nova pojava u Hrvatskoj, te se nikada nije kapitalizirala. No, da takav čin može nanijeti štetu postojećoj stranci, sada se vidjelo više nego ikada prije, na primjeru očitog gubitnika izbora HSU-a, koji je s obećavajućih pet mandata završio na jednom. Zašto? Zato što su nepromišljeno i potpuno neprofesionalno ušli u izbornu utrku. Time su nanijeli štetu ne samo svojoj stranci nego i vjernom glasačkom tijelu, koje je glas HSU-u dodjeljivao s nadom u bolje i sigurnije sutra sa svojom zasluženom mirovinom.


Post je objavljen 27.11.2007. u 12:54 sati.