Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zanasenade

Marketing

4dc= 3xgonal

Preuzeto sa :Metode medicinski potpomognute oplodnje

IVF/ET (In vitro fertilization and embryo transfer) je metoda oplodnje izvan tijela i prijenos zametaka u maternicu. Prvi korak u primjeni ove metode je indukcija folikulogeneze lijekovima. Događaji u induciranom menstruacijskom ciklusu prate se ultrazvučnim mjerenjem promjera predovulacijskih folikula i dnevnim određivanjem razine estradiola u serumu pacijentica. U žene se stimulacija prekida nakon što su barem dva folikula dostigla promjer veći od 15 mm, a razina estradiola u serumu porasla iznad 1,3 nmol/l. Toga se dana injicira humani korionski gonadotropin u ovulacijskoj dozi (10 000 IU). Trideset i šest sati nakon injekcije humanog korionskog gonadotropina aspirira se sadržaj predovulacijskih folikula pod kontrolom ultrazvuka.

Priprema jajnih stanica za postupke oplodnje uz medicinsku pomoć u laboratoriju započinje njenim izoliranjem iz folikulinske tekućine dobivene aspiracijom folikula neposredno prije ovulacije u spontanom ili stimuliranom ciklusu. Isprana jajna stanica s koje je djelomično uklonjen sloj granuloza stanica pohranjuje se u posudi s hranilištem u inkubator 3 do 5 sati prije primjene bilo koje od metoda oplodnje. Vrijeme ovisi o zrelosti jajne stanice i potrebno je za dovršenje njenog dozrijevanja. Inseminacija se vrši na način da se u hranilište doda oko 100 000 pokretnih spermija po jajnoj stanici. Ukoliko se izolira manji broj spermija, oni se koncentriraju i primjenjuje se metoda "micro-drop"; u kapljicu koncentriranih spermija prekrivenu mineralnim uljem stavljaju se jajne stanice. Za tu metodu IVF-a je dovoljno 10 000 pokretnih spermija. Osamnaest sati nakon inseminacije nalaz dva pronukleusa i polarnog tjelešca u jajnoj stanici je znak uspješne izvantjelesne oplodnje (slika 1). Oplodnja ovisi o zrelosti jajne stanice, kvaliteti sjemena, strukturi zone pellucide, genetskim osobinama gameta, te o životnoj dobi partnera. Stanična kultura zigota nastavlja se promjenom hranilišta, te praćenjem razvoja zametaka.

Slika 1. Oplođena jajna stanica u stadiju dva pronukleusa





Zameci se čuvaju u hranjivom mediju, a 2 do 5 dana nakon aspiracije se mogu prenijeti u maternicu. To ovisi o dinamici razvoja zametaka koji se morfološki ocjenjuju na osnovi broja blastomera, stupnja fragmentacije i izgleda citoplazme. Ovisno o duljini kultiviranja zametaka prilagođuje se i hranilište. Prijenos zametaka vrši se uz pomoć za to predviđenog katetera, a prenosi se najviše do tri zametka.





Danas je 4dc i probudila sam se vrlo ljeno. MM je na terenu pa je cijeli krevet bio samo moj. Ležeći na krevetu, negdje oko 10, protegnula sam se kao mačka i pogledala kroz prozor. Sunćeko...!

Pogladivši se po buši zaželjela sam dobro jutro svemu što se dešava u donjem djelu trbuha. Ustala , skuhala nesicu od čokolade i upalila telku. Dok sam jednim okom već blejala u engleski krimić (najbolji su) pisala sam i poruku MM: Dobro jutro ljubavi!
MM: odgovara : Meni je već dan!
Nema veze. Pusa!
Cmooook

Upalila sam vatricu u peći i sad je već ljepo topličko.
Nakon doručka skuhala sam si još jednu nesicu.
Trio fantastikus : Lucki, Jura i Žarac su u kući i griju se kraj peći. A pomogli su mi i oko doručka. Gurali su šalicu od jogurta po cijeloj kući dok nisu polizali i zadnju kap. Naše mace znaju da se nešto dešava.Tako je Jura sinoć, dok sam gledala televiziju spavao rastegnut na mojoj buši i cijelo vrijeme je preo. A Lucika se nije dala van kad sam krenula spavati. Kao da mi kaže : Neću te ostaviti sad samu!!

Uskoro će mi i buraz i njegova draga doći na ručak i malo instalirati neke igrice u komp tak da mi vrijeme brže prođe!

Usput dok ih čekam malo surfam po netu utvrđujući gradivo o IVF-u i šaljem dobre vibre curama s foruma Roda.
Nisam baš aktivna na forumu , osim tu pa tam koja vibra, eventualno neko moje iskustvo, ali sam osjećaj da postoji hrpa hrabrih žena koje su ponekad u mukama koje i mene pate, i hrabro i ustrajno ustaju svako jutro s nadom da se ispuni majčinski i očinski san baš danas , daje mi još veću snagu!
A naše nade će se ispuniti , kad tad!

S tim na pameti sjetila sam se kako me nedugo moj doc nakon laporoskopije lagano ušokirao.
"Operacija je bila uspješna, cista je uklonjena, ali ....!
Oba jajovoda su Vam zaštopana. Nismo ih uspjeli propuhati, ali Vi i tako idete na IVF radi suprugove dijagnoze pa nije tako strašno."

Tada još nisam čitala ništa o oplodnji jer nisam baš niti htjela previše znati. Mislila sam prepustit ću se i slušati sve što mi doc kaže.

Zato nisam ni bila baš previše svjesna, što to ustvari znači!?

Moja tadašnja cimerica u bolnici, kojoj sam zahvalna na potpori i hrabrosti kojom je zračila, samo je tiho promrmljala nakon što je doktor izašao iz sobe: Žao mi je!

U tom trenutku nakon njenih riječi : Žao mi je! upalio se alarm.

Zašto žao..!??? Kak misliš žao...!??? Kaj to znači...!
Čekaj - zaštopani jajovodi! Pokušavam se sjetiti biologije i kad smo ono učili o reproduktivnom sustavu toplokrvnih životinja!!!
Aha- spermići putuju prema jajašcu kako bi ga oplodili, kako ? kuda? jajovodima! J A J O V O D I M A !!!

GLJGLJ

Hladan tuš! Pa ja ne mogu imati djecu zbog zaštopanih jajovoda!!

Za muževu dijagnozu znamo već nekoliko godina i ja sam uporno govorila da neznamo sve , jer nitko mene nije slao na detaljne pretrage! Uvijek me mučila neka sumnja da još nešto ne valja! Još nešto nije u redu. Kad smo krenuli u proljeće s postupkom saznali smo za cistu. Tada sam rekla , znala sam da je još nešto. Ali to bi bilo dovoljno-zar ne!

E baš ne!
Priroda se odlučila poigrati i napraviti tunele kakve naši političari rade na novim autocestama. Nedovršene, defektne, koji se urušavaju!

Šta na to ima za reč`!?
Samo jedno : NEĆU POLITIKU U MOJU BUTIGU!!!!

I s tom mišlju krećem, prvo na izborno mjesto, pa prema bolnici u kojoj će me teta sestra piknuti s gonalima, kako bi i sutra mogla zaželjeti dobro jutro svemu što se dešava u donjem djelu mog bušeka!!!!

Tik-tak, Tik-tak !!!
Evo mi ponovo sunćeko!!



Post je objavljen 25.11.2007. u 12:04 sati.